Nieuwsbrief mei 20212024-03-08T11:23:00+02:00

Nieuwsbrief ‘Op naar de 25.000 banen’

mei 2021

‘Op naar de 25000 banen’

Deze Nieuwsbrief Banenafspraak van en voor overheids- en onderwijswerkgevers wordt gemaakt door ‘Op naar de 25.000 banen’. Dit project ondersteunt overheidswerkgevers bij de uitvoering van de Banenafspraak richting 25.000 banen.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van ‘Op naar de 25.000 banen’ en mogelijk zelf bijdragen aan het succes? Meld u dan aan voor deze nieuwsbrief, die dit jaar 10 keer voor u wordt samengesteld.

Bekijk hier de website van het project ‘Op naar de 25.000 banen’

 

Analyse:

Inclusie post-corona

Covid19 deed de wereld op haar grondvesten schudden. De pandemie veranderde de manier van werken, de werkomgeving en praktische elke werkplek. Daarmee raakte corona ook mensen die onder de banenafspraak vallen. Met het toenemende aantal prikken en afnemende aantal besmettingen lijkt er licht te komen aan het eind van de tunnel.

In dit uitgebreide rondje langs de velden leest u een eerste inschatting van betrokkenen uit de sectoren en een reactie van Aart van der Gaag.

Formatie en banenafspraak: signalen voor het regeerakkoord

Rond de banenafspraak zetten maatschappelijke organisaties voor de komende kabinetsperiode vooral in op duurzaam werk en een meer inclusieve arbeidsmarkt. Over dat onderwerp werd een reeks brieven aan de informateur(s) geschreven.

In deze analyse leest u over de input van de sociale partners, Cedris, Divosa, Iederin en De Normaalste Zaak. Daarnaast zijn eerdere signalen uit de sectoren verzameld.

Uit de praktijk:

Belastingdienst Arnhem maakt werk van Banenafspraak

Het kantoor Arnhem van de Belastingdienst biedt sinds kort zestien mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om aan de slag te gaan. In Arnhem werken ze nu in het fiscale proces.

Erasmus Universiteit verkozen tot meest inclusieve werkgever

De Erasmus Universiteit Rotterdam is door stichting Studeren & Werken op Maat uitgeroepen tot de meest inclusieve werkgever van Nederland. Andere genomineerden waren de Politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Sector in de schijnwerpers:

De waterschappen

‘Geef ons nog even de ruimte om de basis voor de banenafspraak stevig neer te zetten. Waterschappen zijn bereid om, ook gezien alle technologische ontwikkelingen, breed door heel hun organisatie heen te kijken. Dat moet een hoger en uiterst gevarieerd aantal banen opleveren waarmee we over en weer geholpen zijn.’

Dat zegt Ineke van Steensel. Zij is bestuurder bij het hoogheemraadschap van Rijnland, lid van het bestuur van de Vereniging werken voor waterschappen en lid van het bestuur én portefeuillehouder Banenafspraak van de Zelfstandige Publieke Werkgevers (ZPW).

De 25.000 deze maand:

Reactie trendrapportage vierde kwartaal 2021

In het vierde kwartaal van 2020 is het aantal werkzame personen binnen de doelgroep Banenafspraak gelijk gebleven met het voorgaande kwartaal. Dat bleek uit de Trendrapportage Banenafspraak die UWV vandaag publiceerde. Het aantal banen groeide wel, met 4 procent. Er zijn 5.468 banen bijgekomen. Naast

Uit de wereld van inclusie:

Online arbeidsplatforms en nieuwe kansen voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt

Bieden online platforms nieuwe mogelijkheden voor toekomstig werk? En wanneer is platformwerk geschikt voor mensen die het nu en post-corona lastig hebben of krijgen om aan het werk te geraken? Om nieuwe ideeën hierover te verzamelen hebben het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid en NSvP een challenge opgezet.

Inclusie op Bonaire

Susan Willems is het hoofd van Plenchi di Trabou, het jobcentrum van Bonaire. In deze column beschrijft ze dat arbeidsparticipatie van mensen met een beperking niet uitsluitend relevant is voor de doelgroep of de overheid, maar voor de totale maatschappij.
 

Nieuws:

Première toneelstuk Ter Zake over psychische kwetsbaarheid op de werkvloer

De nieuwe, online theatervoorstelling van Theatergroep Bint gaat op dinsdag 15 juni in première.

Bijna 43% van alle Nederlanders krijgt ooit te maken met een psychische aandoening. Ruim een kwart (28%) van de Nederlandse werknemers praat niet over mentale gezondheidsklachten op de werkvloer. Met het theaterstuk ‘Ter Zake’ wil Bint dit onderwerp bespreekbaar maken.

Banenafspraak Rijk past in brede inclusiestrategie

Staatssecretaris Knops van BZK, verantwoordelijk voor de Rijksdienst, ziet goede kansen voor een verdere vervlechting van inkoop, duurzaamheidsdoelstellingen, diversiteit en inclusie. Dat moet de maatschappelijke voorbeeldfunctie van de bedrijfsvoering bij het Rijk versterken.

Getipt voor u:

De komende tijd in de agenda: de Praktijkdag van de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt, een talkshow en een ontdekkingsreis over de waarde van werk en een online theatervoorstelling over psychische kwetsbaarheid op de werkvloer.

Vraag van de Maand:

Ook deze maand bereikten ons weer de nodige vragen rond de Banenafspraak. Wekelijks beantwoorden we er eentje op de site. Deze maand uitgelicht de vraag:

Kan een werkgever zelf de Banenafspraak monitoren?

Vragen over de Banenafspraak beantwoorden we op www.opnaarde125000.nl. Inmiddels hebben we al meer dan honderd vragen beantwoord, zoals ‘Waar vind ik mensen uit de doelgroep?’, ‘Hoe werkt een no-risk polis? en ‘Wat houdt de aanpassing van de Quotumwet in?’.

Heeft u ook een vraag? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in de Vraag van de Week. U kunt uw suggestie mailen naar redactie25000@outlook.com of doorgeven via twitter aan @25000banen

Blijf geïnformeerd

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Banenafspraak? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief met columns, interviews, bestpractices en nieuwsverhalen. Of volg ons op twitter:

  • @aartgaag als boegbeeld voor 100.000 banen in het bedrijfsleven en inspirator overheid & onderwijs voor 25.000 banen
  • @25000banen voor overheids- en onderwijswerkgevers
  • @100000banen voor de 100.000 banen in het bedrijfsleven
|Nieuwsbrief ‘Op naar de 25.000 banen’| Alle rechten voorbehouden| Disclaimer| Heeft u tips voor de redactie, laat het ons weten: redactie25000@outlook.com| Bent u geïnteresseerd in de Banenafspraak? Meld u dan aan voor deze nieuwsbrief.|