Nieuwsbrief november 20212024-03-08T11:23:34+02:00

Nieuwsbrief ‘Op naar de 25.000 banen’

november 2021

‘Op naar de 25000 banen’

Deze Nieuwsbrief Banenafspraak van en voor overheids- en onderwijswerkgevers wordt gemaakt door ‘Op naar de 25.000 banen’. Dit project ondersteunt overheidswerkgevers bij de uitvoering van de Banenafspraak richting 25.000 banen.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van ‘Op naar de 25.000 banen’ en mogelijk zelf bijdragen aan het succes? Meld u dan aan voor deze nieuwsbrief, die dit jaar 10 keer voor u wordt samengesteld.

Bekijk hier de website van het project ‘Op naar de 25.000 banen’

 

De succesfactoren van de Banenafspraak

De succesfactoren onder de loep

Inclusie moet je doen. Daar staan we natuurlijk helemaal achter. Maar wat komt daarbij kijken? Om die vraag te beantwoorden, hebben we uit de talloze Best Practices op onze sites de belangrijkste succesfactoren gedestilleerd. Wat werkt en waarom? Tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden nemen we de succesfactoren extra onder de loep.

Workshop Succesfactoren Banenafspraak

Al geruime tijd presenteert ‘Op naar de 25.000 banen!’ praktijkverhalen van werkgevers, die kansen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. De 10 succesfactoren, die het resultaat van deze werkgevers bepalen, lichten we niet alleen uit in artikelen op de site en in de nieuwsbrief, maar zijn ook verwerkt in een workshop.

In deze workshop gaan we op basis van de succesfactoren op zoek naar concrete acties. Dat doen we samen met de deelnemers. Welke succesfactor biedt kansen om de aanpak binnen mijn organisatie te verbeteren en wat kan ik daarvoor doen? En welk advies geef ik mee aan de andere deelnemers? Tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden wordt deze workshop  (i.s.m. VNG) drie keer gegeven.

Het belang van maatwerk, met de kandidaat als uitgangspunt. En goede begeleiding

Veel werkgevers zijn al succesvol bezig met de Banenafspraak. De komende maanden zoemen we niet in op individuele werkgevers of sectoren, maar staan de doorslaggevende factoren in het welslagen van de afspraak centraal. Wat bepaalt concreet succes? Deze maand: het belang van maatwerk, met de kandidaat als uitgangspunt. En goede begeleiding.

Uit de inclusieve praktijk:

Onbeperkt aan de Slag zet Junior Inclusion Board op en zoekt overheidswerkgevers

Met ondersteuning van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft Onbeperkt aan de Slag de Junior Inclusion Board opgezet. Doel is om jongeren met een beperking in contact te brengen met werkgevers waar ze als junior adviseur optreden. En die werkgevers (markt en overheid) worden nog dringend gezocht!

Utrecht maakt meer werk van de Banenafspraak

De gemeente Utrecht loopt naar eigen zeggen flink achter op de doelstelling om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Dat wil zij veranderen.

GVB Amsterdam: vierentachtig werkervaringsplekken in vijf jaar

Openbaar vervoerder GVB in de stadsregio Amsterdam biedt ruimte voor werkervaringsplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Steeds meer participanten stromen door naar een vaste baan, binnen of buiten het bedrijf.

De 25.000 deze maand:

De Maand van de 1000 Voorbeelden

Wat gebeurde er tot nu toe tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden, lees kijk en beluister het in het overzicht.

1000 Voorbeelden podcasts

De Banenafspraak is halverwege, hoe nu verder? Die vraag onderzoeken we tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden ook in deze podcastserie met daarin gesprekken met inclusieve inclusieve werkgevers uit overheid en bedrijfsleven en arbeidsmarktexperts.

Halverwege en nu verder…

De vraag hoe de tweede helft van de Banenafspraak eruit moet zien, stelden we ook aan

Uit de inclusieve praktijk:

Zestor publiceert routekaart naar inclusie

Deze week verscheen de routekaart ‘Beren op de weg naar Participatie”. De routekaart is gemaakt door Zestor, het arbeids- en opleidingsfonds voor hogescholen.

Hoe word je een goede matchmaker?

Die vraag stond centraal tijdens een sessie van de Programmaraad op 11 november over ‘wat werkt’ in het toeleiden van mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt naar duurzaam werk.

Tijd voor verduurzamen Banenafspraak

‘Meer aandacht voor het verduurzamen van de Banenafspraak’. Daarvoor pleiten Tof Thissen van UWV en Marc Allessie van BZK in het magazine Publiek Denken.

Nieuws:

Breed offensief niet meer controversieel?

Tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden waren er twee ontmoetingen tussen inclusieve werkgevers en Tweede Kamerleden. Daar werd de toezegging gedaan dat een aantal Kamerleden toe zich op korte termijn willen inspannen om ervoor te zorgen dat het Breed offensief voor de eenvoudiger uitvoering van de Banenafspraak nog in de huidige kabinetsperiode door de Kamer wordt behandeld.

TNO: sociaal werkgeven kan ook anders

Zelfs als het voor werkgevers financieel en/of praktisch niet mogelijk is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te geven, kunnen ze bijdragen aan een inclusieve samenleving. Ieder bedrijf kan in principe inclusief ondernemen.Dat stelt TNO in het rapport ‘Anders inclusief ondernemen’.

Vraag van de Maand:

Ook deze maand bereikten ons weer de nodige vragen rond de Banenafspraak. Wekelijks beantwoorden we er eentje op de site. Deze maand uitgelicht de vraag:

Loopt de loonkostensubsidie door tijdens ziekte medewerker?

Vragen over de Banenafspraak beantwoorden we op www.opnaarde125000.nl. Inmiddels hebben we al meer dan honderd vragen beantwoord, zoals ‘Waar vind ik mensen uit de doelgroep?’, ‘Hoe werkt een no-risk polis? en ‘Wat houdt de aanpassing van de Quotumwet in?’.

Heeft u ook een vraag? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in de Vraag van de Week. U kunt uw suggestie mailen naar redactie25000@outlook.com of doorgeven via twitter aan @25000banen

Getipt voor u:

Deze maand in de agenda: kennis- en inspiratiesessies van het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten, over social selling en Open Hiring. Plus: slotbijeenkomst Maand van de 1000 Voorbeelden.

Blijf geïnformeerd

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Banenafspraak? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief met columns, interviews, bestpractices en nieuwsverhalen. Of volg ons op twitter:

@aartgaag als boegbeeld voor 100.000 banen in het bedrijfsleven en inspirator overheid & onderwijs voor 25.000 banen
@25000banen voor overheids- en onderwijswerkgevers
@100000banen voor de 100.000 banen in het bedrijfsleven

|Nieuwsbrief ‘Op naar de 25.000 banen’| Alle rechten voorbehouden| Disclaimer| Heeft u tips voor de redactie, laat het ons weten: redactie25000@outlook.com| Bent u geïnteresseerd in de Banenafspraak? Meld u dan aan voor deze nieuwsbrief.|