Nieuwsbrief oktober 20202024-03-08T11:23:52+02:00

Nieuwsbrief ‘Op naar de 25.000 banen’

oktober 2020

‘Op naar de 25000 banen’

Deze Nieuwsbrief Banenafspraak van en voor overheids- en onderwijswerkgevers wordt gemaakt in samenwerking met ‘Op naar de 25.000 banen’. Dit project ondersteunt om overheidswerkgevers te ondersteunen bij de uitvoering van de Banenafspraak richting 25.000 banen.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van ‘Op naar de 25.000 banen’ en mogelijk zelf bijdragen aan het succes? Meld u dan aan voor deze nieuwsbrief die dit jaar 10 keer voor u wordt samengesteld.

Bekijk hier de website van het project ‘Op naar de 25.000 banen’

 

De 25.000 deze maand:

De week van de 1000 Voorbeelden

Het zal niemand zijn ontgaan dat deze week de Week van de 1000 Voorbeelden wordt gevierd. Door het hele land worden informatieve bijeenkomsten rond de inclusieve Banenafspraak georganiseerd en werkgevers in het zonnetje gezet die het goede voorbeeld al geven.

De aftrap op maandag

Ook waren iedere dag activiteiten vanuit het landelijk team. Maandag, in gezelschap van staatssecretaris Van ’t Wout, ging de week van start. Vanuit de speciaal opgebouwde studio bij Concern voor Werk in Lelystad gingen inclusieve werkgevers het gesprek aan met Aart van der Gaag en staatssecretaris Bas van ’t Wout (SZW). Het gesprek stond onder leiding van Onno Vermooten (Concern voor Werk) en Martine Schuijer.

Meer over de aftrap leest u hier>>

De brochure en de filmpjes op dinsdag

Dinsdag stond in het teken van de brochure ‘Open deuren voor inclusief werkgeverschap’, die we als cadeau-editie voor de Week van de 1000 Voorbeelden – samen met Instituut Gak en het Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid – ontwikkelden.

Bij de presentatie kregen we hulp van onze favoriete manager, Jacqueline. Jacqueline wil wel werven, coachen en begeleiden, maar ze weet niet zo goed hoe. Gelukkig hebben haar collega’s wel de brochure gelezen en meteen handig gebruik gemaakt van de tips. “Leidinggeven is ook delegeren en loslaten,” zoals Jacqueline zou zeggen.

De brochure, en de video’s van Jacqueline, vindt u hier>>

De podcast op woensdag

Op de derde dag van de Week van de 1000 Voorbeelden werd de vijfde, en voorlopig laatste, aflevering van de podcastserie ‘Open deuren voor inclusie’ gepresenteerd. In de podcastserie bespraken we onderwerpen die relevant zijn voor inclusieve werkgevers en gingen in op begrippen die misschien nog wel wat verduidelijking behoeven.

Bijvoorbeeld: hoe kan gedeeld werkgeverschap eruit zien en met welke (juridische) hobbels moet rekening worden gehouden? Hoe kan het nu zijn dat detacheren tot meer vaste banen leidt? Waar zit de echte toegevoegde waarde van online werving? En ook: is het waar dat eigenlijk iedereen een jobcoach nodig heeft. In de aflevering van woensdag gingen we in op de stand van zaken rond de Banenafspraak en definiërende we het begrip Inclusieve knokker.

De podcasts vindt u hier>>

Webinar Overheid, markt en Banenafspraak op donderdag

Waar staat de overheid nu precies op het vlak van de Banenafspraak? Wat betekent het voor deze organisaties en afdelingen om banen te bieden voor mensen met een arbeidsbeperking. Deze vragen stonden centraal tijdens het webinar Overheid, markt en Banenafspraak dat we donderdag, samen met ‘Samenwerking Rijk Noord’, organiseerden.

Sven Romkes, projectleider diversiteit en inclusie bij ABN AMRO, Rob Klink teammanager IND en Aart van der Gaag gingen het gesprek aan onder leiding van Renee Schmidt en Tanja de Haan (van Samenwerking Rijk Noord).

Een verslag van dit webinar verschijnt morgen in het tijdschrift ‘Open de deuren voor inclusie’ waarmee we de Week van de 1000 Voorbeelden afsluiten. Naast de activiteiten van deze evenementenweek, onderzoeken we in dit tijdschrift hoe de toekomst van de Banenafspraak eruit kan zien. Dat gebeurt via interviews, columns en goede voorbeelden uit markt en overheid.

Wilt u het tijdschrift ontvangen? Klik dan hier.

Sector in de schijnwerpers:

De universiteiten

Is er een niet meer te stoppen vliegwiel op gang gekomen of zijn de grenzen van wat nog haalbaar is in zicht? Dat zijn de uitersten waar de, voor alle universiteiten representatieve, Tilburg University mee te maken heeft. Aan de ene kant stapelt het mooie nieuws zich op. Maar om nou te zeggen dat ze wel fluitend de eindstreep zullen halen?

Uit de praktijk:

CVO Groep en de match met meerwaarde

Hoe het met de banenafspraak in het onderwijs gaat? Voor de CVO Groep, die voortgezet onderwijs verzorgt in Zuidoost Utrecht, is het glas al halfvol. In dit uitgebreide interview vertellen ze hoe daarvoor net dat beslissende duwtje kregen. Smaakt naar meer.

Interview: Everyday Heroes verwijdert ook voor overheids- en onderwijswerkgevers obstakels

De één heeft een helpende hand nodig, de ander kan juist iets extra’s betekenen. Wederkerigheid vormt de basis achter Everyday Heroes. Dat is van groot nut bij de uitvoering van de banenafspraak, ook bij de overheid en in het onderwijs. Lees hoe honderden banen mogelijk duizenden kunnen worden.

In het bedrijfsleven is Everyday Heroes al langer bekend en inmiddels weten overheden en onderwijsorganisaties haar ook te vinden. Everyday Heroes werkt met Power Certificaten. Organisaties en particulieren kopen certificaten en helpen zo mensen aan een baan. De gelden worden ingezet om de laatste obstakels op weg naar werk weg te nemen.

Vraag van de Week:

Vragen over de Banenafspraak beantwoorden we op www.opnaarde125000.nl. Inmiddels hebben we al meer dan honderd vragen beantwoord, zoals ‘Waar vind ik mensen uit de doelgroep?’, ‘Hoe werkt een no-risk polis? en ‘Wat houdt de aanpassing van de Quotumwet in?’.

Heeft u ook een vraag? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in de Vraag van de Week. U kunt uw suggestie mailen naar redactie25000@outlook.com of doorgeven via twitter aan @25000banen

Ook deze maand bereikten ons weer de nodige vragen rond de Banenafspraak. Wekelijks beantwoorden we er eentje op de site. Deze maand uitgelicht de vraag:

In het Kennisdocument SZW staat dat de uren van een stagiair meetellen. Dat kan de suggestie wekken dat reguliere stagiaires onder de banenafspraak kunnen vallen. Hoe zit dit?

Nieuws:

Trendrapportage UWV tweede kwartaal 2020

Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar is er een netto banenverlies (het verschil tussen mensen die werk hebben gevonden en verloren) van 496 banen. Naar het zich laat aanzien, vond dat baanverlies niet bij de overheid plaats. De stand van zaken Banenafspraak – in het kader van de coronacrisis – is relatief stabiel is gebleven in de periode april, mei en juni.

Onderzoek: arbeidsmarktpatronen van werken met een jobcoach

Hoe gaat het met de mensen op de arbeidsmarkt die werk(t)en met een jobcoach, en welke begeleiding hebben ze daarbij gekregen? UWV en het Ministerie van SZW hebben dit laten onderzoeken, als onderdeel van het gezamenlijke UWV-SZW kennisprogramma ‘Onbeperkt aan het werk’ gericht op mensen met een arbeidsbeperking.

Handreiking Partnerships voor meer banen

Inclusief werkgeversnetwerk De Normaalste Zaak vernieuwde haar handreiking ‘Partnerships voor meer banen’. De handreiking biedt publieke opdrachtgevers een stappenplan om samen met hun opdrachtnemers banen te realiseren voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

Coulanceregeling aanvraagprocedure doelgroepverklaring loonkostenvoordelen is gestopt

Vanaf 1 oktober 2020 geldt voor alle doelgroepverklaringen loonkostenvoordelen weer de oude regeling voor de aanvraag van deze doelgroepverklaringen. De aanvraagtermijn is vanaf 1 oktober 2020 weer drie maanden. Nogmaals verlengen is niet mogelijk.

Help ziekteverzuim door psychische klachten voorkomen – enquête

Psychische klachten waren al verantwoordelijk voor bijna een derde van het ziekteverzuim. Door de coronapandemie met lockdowns, werkstress, zorgen om kwetsbare naasten en angst voor het virus en voor baanverlies groeit het aantal werknemers met psychische klachten. Het is van belang voor zowel de werkgever als deze medewerkers, om hen te helpen aan het werk te blijven. Via een enquête wil AWVN nu inzicht krijgen in de actuele stand van zaken.

Brief staatssecretaris aan Eerste Kamer over inclusie in tijden van corona

Staatssecretaris Bas van ’t Wout (SZW) deelt de zorgen die er in de Eerste Kamer bestaan over het gevaar dat mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt door de coronacrisis zonder werk komen te zitten. ‘De doelgroep banenafspraak heeft een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt en een economische crisis kan deze positie verder onder druk zetten’, schrijft Van ’t Wout in reactie op een brief uit de Eerste Kamer.

Getipt voor u:

Online praktijkdag van de Programmaraad, met onderwerpen als werkgeversdienstverlening en werkzoekendendienstverlening in tijden van Covid-19, praktijkleren , publiek-private samenwerking , toeleiding naar werk van mensen psychische kwetsbaarheid en gegevensuitwisseling. Het aantal plaatsen is beperkt, meer informatie en de mogelijkheid om in te schrijven, vindt u hier.

Blijf geïnformeerd

Was u eerder abonnee van de VSO Nieuwsbrief banenafspraak? Meld u dan hier weer aan voor alles wat met de banenafspraak te maken heeft.

Handige twitter-accounts: @aartgaag als boegbeeld voor 100.000 banen in het bedrijfsleven en inspirator overheid & onderwijs voor 25.000 banen. @100000banen is voor de 100.000 banen in het bedrijfsleven. @25000banen is sinds kort actief voor overheids- en onderwijswerkgevers.

|Nieuwsbrief ‘Op naar de 25.000 banen’| Alle rechten voorbehouden| Disclaimer| Heeft u tips voor de redactie, laat het ons weten: redactie25000@outlook.com| Bent u geïnteresseerd in de Banenafspraak? Meld u dan aan voor deze nieuwsbrief.|