Nieuwsbrief oktober 20212024-03-08T11:23:59+02:00

Nieuwsbrief ‘Op naar de 25.000 banen’

oktober 2021

‘Op naar de 25000 banen’

Deze Nieuwsbrief Banenafspraak van en voor overheids- en onderwijswerkgevers wordt gemaakt door ‘Op naar de 25.000 banen’. Dit project ondersteunt overheidswerkgevers bij de uitvoering van de Banenafspraak richting 25.000 banen.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van ‘Op naar de 25.000 banen’ en mogelijk zelf bijdragen aan het succes? Meld u dan aan voor deze nieuwsbrief, die dit jaar 10 keer voor u wordt samengesteld.

Bekijk hier de website van het project ‘Op naar de 25.000 banen’

 

De succesfactoren van de Banenafspraak

Het belang van een aanjager of projectleider & zorg voor blijvende focus op realisatie

Veel werkgevers zijn al succesvol bezig met de Banenafspraak. De komende maanden zoemen we niet in op individuele werkgevers of sectoren, maar staan de doorslaggevende factoren in het welslagen van de afspraak centraal. Wat bepaalt concreet succes?

Deze maand: het belang van een trekker, aanjager of projectleider. En: zorg voor blijvende focus op realisatie.

Workshop Succesfactoren Banenafspraak

Al geruime tijd presenteert ‘Op naar de 25.000 banen!’ praktijkverhalen van werkgevers, die kansen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. De 10 succesfactoren, die het resultaat van deze werkgevers bepalen, lichten we niet alleen uit in artikelen op de site en in de nieuwsbrief, maar zijn ook verwerkt in een workshop.

In deze gaan we op basis van de succesfactoren op zoek naar concrete acties. Dat doen we samen met de deelnemers. Welke succesfactor biedt kansen om de aanpak binnen mijn organisatie te verbeteren en wat kan ik daarvoor doen? En welk advies geef ik mee aan de andere deelnemers? Tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden zal deze workshop  (i.s.m. VNG) zal deze workshop driemaal worden gegeven.

Uit de inclusieve praktijk:

Ook toekomst voor Banenafspraak: alle ruimte in het ambachtscentrum

Binnen een nieuw te bouwen circulair ambachtscentrum in de gemeente Heerenveen ontstaan tal van mogelijkheden voor participatie- en ontwikkelplekken. Zeker ook voor mensen met een arbeidsbeperking, die onder de Banenafspraak vallen.

Welkom in de meldkamer

Het uitzetten van vacatures voor mensen met een uit de doelgroep Banenafspraak begint volkomen normaal te worden. Althans in de gezamenlijke 112 meldkamer van politie, veiligheidsregio/brandweer en ambulancezorg in Fryslân, Groningen en Drenthe. De gemeenschappelijke vestiging in Drachten ondersteunt 24/7 de hulpverleners op straat.

Rotterdam: begeleiding van werkzoekenden met een arbeidsbeperking is verbeterd

Het aantal Rotterdammers met een bijstandsuitkering is stevig gedaald. Tegelijkertijd is de begeleiding van werkzoekenden met een arbeidsbeperking verbeterd.

De 25.000 deze maand:

De Maand van de 1000 Voorbeelden

Meet & Greets, praktijktafels met Tweede Kamerleden, kennissessies rond het onderwerp Banenafspraak… De Maand van de 1000 Voorbeelden begint op 1 november met een aftrap in Lelystad. Maar waarom een maand lang inclusie en Banenafspraak? Lees het antwoord in de column van Martine Schuijer.

Podcastserie in de aanloop naar de Maand van de 1000 Voorbeelden

De Banenafspraak is halverwege, hoe nu verder? Dat wordt het motto van de Maand van de 1000 Voorbeelden in november 2021. Die vraag onderzoeken we ook in deze podcastserie met ook aandacht voor inclusieve werkgevers uit overheid en bedrijfsleven.

De eerste vijf afleveringen vindt u hier

Politiek kan een eenzaam en vermoeiend vak zijn. Dat geldt zeker voor politici die hun ambt zien als een missie. En dat mag gezegd worden over Katrin Langensiepen. Langensiepen, Europarlementariër namens de Duitse Groenen, vecht voor een inclusieve arbeidsmarkt in haar thuisland en in Europa. Over Nederland spreekt ze lovende woorden: ‘De Banenafspraak is een inspirerend voorbeeld.’

De bouw- en installatiebranche investeert jaarlijks circa een miljard euro in SROI. Bij overheidsopdrachten boven de 50.000 euro hoort namelijk automatisch een SROI-verplichting. Ook veel andere opdrachtgevers, bijvoorbeeld woningcorporaties, stellen eisen aan het aantal mensen met een afstand op de arbeidsmarkt dat aan bouwprojecten mee mag werken. Dat biedt veel inclusieve kansen. Maar worden die gegrepen?

Inclusie begint in de klas

Hoe kunnen leerlingen uit het praktijkonderwijs de sprong maken naar de arbeidsmarkt? Op zoek naar een antwoord op deze vraag stuitte leraar Sjoerd Nicodem op de kansen die virtuele simulatie kunnen bieden. En hij stuitte op de grenzen van de financieringsmogelijkheden voor zijn type onderwijs.

Nieuws:

Banenafspraak veerkrachtig in tweede kwartaal 2021

UWV publiceerde de cijfers Banenafspraak over het tweede kwartaal van dit jaar. In de maanden april, mei en juni 2021 kwamen er 5451 reguliere banen voor mensen met een arbeidsbeperking bij.

Staatssecretaris Knops: ‘Rijk gaat doelstelling Banenafspraak halen’

Staatssecretaris Knops van BZK heeft er vertrouwen in dat de sector Rijk als één van de overheidswerkgevers de inhaalslag kan leveren om ervoor te zorgen dat het Rijk zelf de doelstelling van de Banenafspraak haalt.

Staatssecretaris Wiersma: ‘Aanvraag loonkostenvoordeel uiterst eenvoudig’

D66-kamerlid Hülya Kat heeft aan de staatssecretarissen van SZW en Financiën gevraagd of het aanvragen van loonkostenvoordelen door werkgevers voldoende duidelijk is. Volgens staatssecretaris Dennis Wiersma (SZW) hoeft daarover geen twijfel te bestaan.

Vraag van de Maand:

Ook deze maand bereikten ons weer de nodige vragen rond de Banenafspraak. Wekelijks beantwoorden we er eentje op de site. Deze maand uitgelicht de vraag:

Wat gaat er gebeuren tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden?

Vragen over de Banenafspraak beantwoorden we op www.opnaarde125000.nl. Inmiddels hebben we al meer dan honderd vragen beantwoord, zoals ‘Waar vind ik mensen uit de doelgroep?’, ‘Hoe werkt een no-risk polis? en ‘Wat houdt de aanpassing van de Quotumwet in?’.

Heeft u ook een vraag? Laat het ons weten, dan nemen we deze op in de Vraag van de Week. U kunt uw suggestie mailen naar redactie25000@outlook.com of doorgeven via twitter aan @25000banen

Blijf geïnformeerd

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de Banenafspraak? Meld u dan hier aan voor de nieuwsbrief met columns, interviews, bestpractices en nieuwsverhalen. Of volg ons op twitter:

@aartgaag als boegbeeld voor 100.000 banen in het bedrijfsleven en inspirator overheid & onderwijs voor 25.000 banen
@25000banen voor overheids- en onderwijswerkgevers
@100000banen voor de 100.000 banen in het bedrijfsleven

|Nieuwsbrief ‘Op naar de 25.000 banen’| Alle rechten voorbehouden| Disclaimer| Heeft u tips voor de redactie, laat het ons weten: redactie25000@outlook.com| Bent u geïnteresseerd in de Banenafspraak? Meld u dan aan voor deze nieuwsbrief.|