“Dit is zo’n gaaf project”, zegt Saskia Rosmalen van Onbeperkt aan de Slag. Met ondersteuning van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft Onbeperkt aan de Slag de Junior Inclusion Board opgezet. Doel is om jongeren met een beperking in contact te brengen met werkgevers waar ze als junior adviseur optreden. En die werkgevers worden nog dringend gezocht!

Saskia van Rosmalen van Onbeperkt aan de Slag

De Junior Inclusion Board bestaat uit leerlingen uit het voortgezet Mytylonderwijs, die getraind worden om advies te geven bij werkgevers en hun eigen verhaal te vertellen. Een aantal groepen leerlingen van drie scholen (in Rotterdam en Nijmegen) hebben inmiddels 4 workshops gehad waarin ze bijvoorbeeld leerden zichzelf te presenteren, informatie te geven over wet- en regelgeving en adviesvaardigheden op te doen. “Met een filmpje roepen de jongeren van de Junior Inclusion Board een oproep aan werkgevers om langs te mogen komen.”

Contact
Want dat is het echte doel van de Junior Inclusion Board. Contact tot stand brengen tussen jongeren die, als ze eenmaal op de arbeidsmarkt komen in de doelgroep Banenafspraak zullen vallen, en werkgevers. “Je moet de leden van de Junior Inclusion Board eigenlijk zien als junior adviseurs die meteen een hele groep vertegenwoordigen. De Junior Inclusion Board helpt werkgevers in een aantal stappen om inclusiever te worden en meer inzicht te krijgen in de voordelen van het werken met mensen met een beperking en wat daarvoor nodig is. We willen laten zien wat allemaal wel mogelijk is!”

De leerlingen in actie tijdens een JIB-training

Na de training is afgerond, gaat Onbeperkt aan de Slag met de jongeren, samen met en ondersteund door de InclusieSpecialist van Onbeperkt aan de Slag (zelf ook een werknemer met een beperking) naar werkgevers toe om hen te helpen bij zijn of haar inclusief werkgeverschap. “De jongeren komen bij de bedrijven om samen met de werkgever te komen tot een pragmatisch plan om inclusiever te worden. Niet onbelangrijk om te melden: bij de Junior Inclusion Board hoort ook een kennismaking met andere werk- of stagezoekenden uit de doelgroep, die passen bij de deelnemende werkgever.”

Mes aan twee kanten
Volgens Rosmalen snijdt het mes bij deze aanpak aan twee kanten. Werkgevers ontvangen hele handzame tips over inclusie, maar misschien nog wel belangrijker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt: ze ontmoeten gemotiveerde mensen met een arbeidsbeperking. “De deelnemers zelf krijgen de kans skills te ontwikkelen, zelfvertrouwen op te doen en kennis te maken met werkgevers. Echte twee-weg inclusie noemen we dat. En vooralsnog doen we dat online uiteraard!”

Wilt u als werkgever in contact komen met gemotiveerde jongeren met een arbeidsbeperking? Tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden organiseren we een informatiebijeenkomst over de Junior Inclusion Board. Aanmelden kan via: ontmoetingen@onbeperktaandeslag.nl