Recruitmentbedrijf Pro Contact peilde de mening van ruim 300 klanten over potentiële sollicitanten, waaronder mensen met een beperking, mensen die een burn-out hebben gehad en mensen die al langer zonder werk zitten. Volgens Pro Contact blijft een kwart van de werkgevers de voorkeur geven aan ‘de ideale kandidaat’.
Terwijl het aantal vacatures in april opliep tot rond de 450.000, verklaarde een op de drie werkgevers alleen in extreme noodsituaties iemand aan te willen nemen ’die ik anders nooit aan zou nemen’. Een kwart zei ’liever een bedrijfsverlies te nemen dan een van bovengenoemde personen’.
De Telegraaf berichtte vorige week over het onderzoek van de recruiters. Een woordvoerder van Pro Contact wijst in de krant op de vooroordelen waar het recruitmentbedrijf tegenaan loopt: ‘Wat de boer niet kent, dat eet hij niet.’
Volgens de Telegraaf betreft het onder andere mensen met autisme of een chronische aandoening, fysiek gehandicapten, ex-gedetineerden, kandidaten die geldproblemen hebben of verslaafd zijn geweest, statushouders en langdurig werklozen.
Niet onder emancipatie
Het onderzoek trekt intussen ook aandacht van de Tweede Kamer. CDA-kamerlid Lucille Werner stelde mondelinge vragen. Niet aan de bewindslieden van SZW, maar aan minister Robbert Dijkgraaf van OCW omdat het om emancipatie gaat. Dat is volgens haar de sleutel naar participatie. ‘Binnen het emancipatiebeleid heeft de minister het uitsluitend over vrouwen en lhbtiq+. Maar mensen met een handicap horen hier ook bij’, hield Werner hem voor.
Minister Dijkgraaf deelt met haar dat iedereen die wil werken ook moet kunnen werken. Op het vlak van de Banenafspraak verwees hij aanhoudend naar zijn collega minister Carola Schouten van SZW. Werner bleef achter met de vraag waarom mensen met een handicap niet worden genoemd onder het emancipatiebeleid van OCW. ‘De verdeling over de ministeries is wat die is’, aldus minister Dijkgraaf.
Koudwatervrees
Zich tot zijn ministerie beperkend vroeg Lisa Westerveld (GroenLinks) wat de minister doet om mensen met een beperking zoveel mogelijk in het onderwijs aan het werk te helpen. Minister Dijkgraaf noemde dat ‘een belangrijk punt’. PVV-kamerlid Fleur Agema riep hem op om eens met SZW en VWS om tafel te gaan zitten om met elkaar na te gaan waar de koudwatervrees vandaan komt. Veel meer ministeries praten al met elkaar over de arbeidskrapte.
Van alle tijden
Terug naar de krant: volgens hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen van Tilburg University zijn en blijven werkgevers in Nederland kieskeurig. Landelijk boegbeeld voor de uitvoering van de banenafspraak Aart van der Gaag verwacht dat uiteindelijk de wal het schip keert: ‘Terughoudendheid van werkgevers is van alle tijden. Maar het zou absoluut helpen als de overheid de spelregels aanpast.’
Van der Gaag, tevens inspirator voor overheids- en onderwijswerkgevers, noemt in dit verband het lonend maken voor parttimers om meer te werken. Voor werkgevers zou er ook buiten de banenafspraak een soort no riskregeling moeten komen, voor als iemand toch weer uitvalt.
Tekst: Klaas Salverda