Sinds de invoering van de Participatiewet treden er steeds meer kwetsbare medewerkers tot de arbeidsmarkt toe. In de serie Uit het hart zoekt interviewer Sander de Kramer uit hoe dit gaat.
Mensen met een arbeidsbeperking aan het werk helpen is één, maar wat gebeurt er als ze eenmaal aan het werk zijn? Wat is de impact van de Banenafspraak op de inclusieve organisaties en de naaste collega’s? In de nieuwe serie Uit het hart interviewt Sander de Kramer directe collega’s van kwetsbare medewerkers. Zij zijn werkzaam bij diversen organisaties zoals Albert Heijn, de Hoogovens en het Openbaar Ministerie en vertellen over hun persoonlijke ervaringen omtrent de Participatiewet.

Ton Dijkstra, sociaal ondernemer De Voorwerkers, vertelt over een medewerker met één arm. “Hij zei ‘mag ik werken bij die pakketten?’. Ik zei dat we dat maar even moesten bekijken, want met  één arm en een klein stompie lijkt me dat niet zo’n goed idee. Maar hij ging aan de slag en hij zit er nog steeds. Wat nou achterstand? Hij werkt harder dan iemand met twee armen. Dan zie je: waar een wil is..”

De komende 6 weken zal elke maandag een nieuwe aflevering van de serie, gemaakt op initiatief van Enspiratie en Instituut Gak, online gaan. Elke week wordt er stilgestaan bij een ander onderwerp. Deze variëren van trots en motivatie tot toekomst en tips.

In de eerste aflevering staat beeldvorming centraal. Lotte Span, projectleider Span schilderwerken vertelt dat ze niet selecteert aan de poort. Iedere sollicitant wordt gelijk behandeld, of het nu een Hbo’er is of een schilderleerjongen van een praktijkopleiding. “Bij ons werkt Karst, en het mooie is dat klanten helemaal niet doorhebben dat hij via een andere weg bij ons is gekomen. Hij is gewoon een van de jongens. Je verleden of stempel tellen niet, je moet gewoon je werk doen.”

Aflevering 1 is via deze link te bezichtigen.