Inclusief ondernemen kan zeker ook in de bouw. Dat bewijzen deze vijf sprekende voorbeelden van Wie klaart de klus, een nieuw sectorinitiatief over de Banenafspraak in de bouw.
In het Groningse familiebedrijf Gjaltema worden alle 110 medewerkers regelmatig in het eigen opleidingscentrum bijgeschoold. Hierdoor is iedereen gecertificeerd voor het werk in de steigerbouw. Ook de Wajongers. En die extra inspanning zorgt ervoor dat zij goed meekomen en als one of the guys worden gezien.
Beetje extra aandacht en uitleg
Dat teamgevoel heerst ook bij Van der Wal Bestratingen uit Sneek. Dit bedrijf biedt werk aan meerdere Wajongers die worden bijgestaan door leermeester Thierry Boeijenga. Hij is trots op ‘zijn jongens’ die met plezier in de bouw werken. “Ze willen graag leren en zijn erg gemotiveerd.” En dat lukt volgens Boeijenga het beste met wat extra aandacht en uitleg.
Alles staat of valt met een goede begeleiding, zo weet ook Herman Kleine Koerkamp, opleidings- en KAM-coördinator van Klink-Nijland GWW Raalte bv. “Je moet je flink in de jongeren verdiepen.”
Inzet is positief voor bedrijf
Om te werken met Wajongers heeft Klink-Nijland een leer-werkproject opgezet. “We zorgen voor afwisselend werk op een sociaal veilige werkplek”, zegt directeur Roland Koerhuis. Het project kost het bedrijf tijd en geld, maar dat levert ook wat op. “Onze omgeving is enthousiast en onze inzet is goed voor de uitstraling van ons bedrijf.” Of zoals Wajonger Jordy van der Kolk het zegt: “Ik hoop zo veel mogelijk diploma’s te halen. Later wil ik leermeester zijn, dan kan ik andere jongens ook wat bijbrengen.”
Accepteren van de beperking
Het opleiden van Wajongers gaat gepaard met het aanvaarden van hun beperking. Zo ondervindt Yme Nijholt, leermeester metselen bij Schuler Afbouwgroep. “Leg opdrachten zo duidelijk mogelijk uit en geef niet te snel opdrachten achter elkaar. En gaat er iets fout, dan is dat maar zo.”
Deze manier van persoonlijke praktijkbegeleiding maakt van leerling Gert Veendijk een gemotiveerde metselaar die met veel plezier naar zijn werk gaat. Net als Wajonger Sil ten Brinke die zijn plek heeft veroverd bij Takkenkamp Gevelonderhoud bv uit Zelhem. “Ik voel me hier thuis, werk liever met mijn handen dan met mijn hoofd.”
Mogelijk om door te groeien
Sil’s teamleider Willem Groot Bruinderink, is net zo enthousiast. “Sil doet het geweldig en past goed in de groep. Dat is vooral de verdienste van hemzelf. Hij ziet wat er moet gebeuren en levert keurig op tijd op.” Die inzet maakt dat Wajongers zich kunnen blijven ontwikkelen in de bouw. Rick Evers, projectleider bij Takkenkamp: “Iedereen krijgt een kans en onze ervaring is dat Wajongers doorgroeien in het bedrijf.”
Kijk voor meer informatie over de Banenafspraak in de bouw op Wie klaart de klus.