Een boerderij biedt veel mogelijkheden voor jongeren met een arbeidsbeperking. Twee Wajongers steken zo al jaren de handen uit de mouwen bij melkveehouder Lu Nijk in Kallenkotte. Hun verhaal is vastgelegd in een videoportret van Agro Werkt Onbeperkt.
Ontwikkeling op de werkplek
De twee Wajongers die bij hem werken, typeert Nijk als een echte koeienboer en een timmerman. De ‘koeienboer’ is 19 jaar en komt al vanaf zijn 8e jaar bij Nijk op het bedrijf. Nijk: “Hij kwam in de weekenden naar onze zorgboerderij. Hier op het bedrijf vond hij zijn plek waardoor hij zich de afgelopen jaren enorm ontwikkelde. Hij is gegroeid tot zelfstandig medewerker en doet al het voorkomende werk in het melkveebedrijf.”
De ‘timmerman’ is 26 jaar. Onder begeleiding doet hij allerlei onderhoudswerkzaamheden en timmerde mee aan de nieuwe jongveestal die Nijk onlangs bouwde.

Structuur brengt rust
Iedere Wajonger heeft zijn of haar eigen kwaliteiten waar ze in uitblinken, zegt Nijk. En ze gedijen over het algemeen goed bij structuur en regelmaat: in het melkveebedrijf komt iedere week hetzelfde schema voorbij. “In combinatie met de dieren geeft dat rust waardoor zij hun werk goed kunnen doen.”

Plek op elk melkveebedrijf
Nijk stelt dat op ieder melkveebedrijf een Wajonger zou passen. “Maar het vraagt wel wat van de boer. Iedere Wajonger heeft een kleine zorgvraag, daar moet je als ondernemer rekening mee houden. Je moet duidelijk zijn, goed kunnen observeren, empathisch vermogen hebben om goed te kunnen overleggen met de Wajongers. Je kunt veel plezier hebben van Wajongers, maar je moet er wel vanuit je hart voor kiezen en niet om financiële redenen.”

Meer weten over het inzetten van mensen met een arbeidsbeperking in de agrarische sector? Kijk bij Agro Werkt Onbeperkt!