De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 100 vragen beantwoord.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

Technologie kan worden ingezet om de arbeidsmarkt inclusiever te maken. Mensen met een arbeidsbeperking kunnen belemmeringen ondervinden als het gaat om het vinden en behouden van werk. Technologische hulpmiddelen en voorzieningen kunnen deze belemmeringen opheffen.

Hoewel er al veelbelovende technologische toepassingen zijn, worden die nog maar op kleine schaal ingezet om mensen met een beperking te ondersteunen.

Om de inzet van deze middelen te bevorderen daagt de Coalitie voor Technologie en Inclusie (CTI) partijen uit om voorstellen in te dienen voor pilots waarbij technologie wordt ingezet om mensen met een arbeidsbeperking beter in staat te stellen om te (blijven) werken. Werkgevers, technologieontwikkelaars, onderwijsinstellingen, mensen met een arbeidsbeperking en hun ondersteuners kunnen een gezamenlijk voorstel voor een pilot indienen.

Het is de bedoeling dat tijdens de pilots de technologie wordt gebruikt in een werkgerelateerde praktijksetting (op de werkvloer, tijdens stage, een leerwerktraject, of in de context van re-integratie). Er zijn twee soorten pilots te onderscheiden:

Pilots waarbij nieuw ontwikkelde technologie (voor de eerste keer) wordt toegepast in een werkgerelateerde praktijksetting voor mensen met een beperking.

Pilots waarbij beproefde technologie op grotere (regionale) schaal wordt ingezet voor meerdere mensen met een beperking en/of bij meerdere werkgerelateerde praktijksettings.

De pilotvoorstellen dienen uiterlijk 24 september 2021 te worden ingediend. Alle voorstellen zijn een gezamenlijke inzending van een werkgever, (een vertegenwoordiger van) eindgebruikers(s) met beperkingen (werkenden of werkzoekenden), technologie-ontwikkelaars (en/of leveranciers) en ondersteuners (bijvoorbeeld jobcoaches, werkbegeleiders, klantmanagers of re-integratieconsulenten).

Meer informatie vindt u hier