Switch (Belastingdienst): Crisissituatie biedt mensen kansen om te groeien

De coronacrisis brengt voor vrijwel iedereen nieuwe uitdagingen met zich mee nu we massaal thuis werken. De Belastingdienst vormt geen uitzondering. Voor Switch, het werk- en mobiliteitsbedrijf binnen de Belastingdienst, betekenen de overheidsmaatregelen onder andere dat in Zwolle 36 mensen die vanuit de banenafspraak voor de afdeling werken, hun werkzaamheden nu vanuit huis moeten doen.

Thuiswerken

Volgens Hans Schuurman, teammanager van Switch, gaat het eigenlijk heel goed met de werkzaamheden vanuit huis.  Op de website van het WSP Zwolle vertelt hij over de manier waarop zijn organisatie zich aanpaste aan de plotselinge veranderingen. “Op de dag dat de maatregelen door het kabinet bekend werden gemaakt, heb ik meteen autorisatie gegeven om thuis te werken.” En hij vroeg iedereen om de laptop van het werk op te halen. Ook kunnen de medewerkers een bureaustoel en een beeldscherm in bruikleen krijgen.

Zijn afdeling verstuurt onder andere brieven naar belastingplichtigen met aanvullende vragen over de aangifte. De werkzaamheden lenen zich goed voor werken op afstand. Al is thuiswerken nieuw voor deze groep medewerkers met een mbo niveau 3 opleiding.

Afstemming per chat

Alle medewerkers hebben op hun werklaptop een chatfunctie waarmee ze nu onderling en met hun teamleider communiceren. Dat is ook nodig want de werkzaamheden vragen veel afstemming. Zo is een crisissituatie ook ineens een prachtige kans om te groeien: “Zat je eerst thuis zonder werk, kom je ineens thuis te zitten mét werk.”

Alles is in elk geval erop gericht dat de medewerkers niet thuis komen te zitten zónder werk. Want dat zou pas echt de wereld op z’n kop zijn. Een ding is zeker: als de medewerkers deze periode goed doorstaan, dan kunnen ze álles aan.