Mieke Breedveld, projectleider banenafspraak provincie Overijssel:
‘Je laat een kans liggen als je het niét doet’

Klik op de cover om het tijdschrift te openen

Ondanks de coronapandemie ligt de provincie Overijssel voor op schema wat betreft het quotum voor 2020. Eind 2016 kreeg Mieke Breedveld de banenafspraak voor de provincie Overijssel onder haar hoede. Ze vertelt over de ontwikkelingen van de afgelopen jaren.

In de beginperiode van de Banenafspraak werkte Overijssel volgens een ander principe. Er werden functies voor de doelgroep gecreëerd en daar vervolgens kandidaten bij gezocht. In die periode was de definitie van de doelgroep anders en dat betekende dat er vooral praktisch opgeleide kandidaten kwamen. “We zetten hen in voor verschillende administratieve taken. In de loop van de jaren hebben we onze aanpak veranderd. We kwamen er namelijk achter dat we beter naar het cv van de kandidaat konden kijken en dan de vraag stellen wat hij of zij voor de provincie zou kunnen betekenen. Met het Werkgeversservicepunt van het UWV hebben we daarover nauw contact, want zo werken we nu nog steeds.”

De mensen die via de banenafspraak bij de provincie zijn komen werken, hebben zeer uiteenlopende banen. Er zijn nog steeds administratief medewerkers, maar ook facilitaire en financiële medewerkers en per afdeling is ook een gastheer of gastvrouw. “Hij of zij haalt gasten op bij de receptie, zorgt voor thee of koffie, regelt vergaderruimten en zorgt ervoor dat de werkomgeving er netjes uitziet. De mensen voelen zich op hun plek en zeer gewaardeerd. Hoogopgeleide mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn bij ons schaars. We hebben wel een projectsecretaris, een medewerker op de financiële afdeling en een communicatiemedewerker op hbo-niveau.”

Soms is het confronterend

Grote aanpassingen aan de werkplekken waren daar niet voor nodig: een paar voorzieningen voor mensen met een visuele- of gehoorbeperking, en een vaste werkplek voor iemand die in een rolstoel zit. “Goede begeleiding is wel heel belangrijk, maar hoeveel begeleiding nodig is, dat verschilt per kandidaat. We ervaren het hier als een verrijking van onze organisatie. Soms is het ook confronterend: wanneer je klaagt over een verkoudheid terwijl er iemand naast je werkt die bijna nooit pijnvrij is, zet je dat wel aan het denken over je eigen houding ten opzichte van je gezondheid. Werken met collega’s uit de doelgroep verlegt je perspectief. Eerlijk gezegd vind ik dat je een kans laat liggen als je het niét doet. Voor ons is het in elk geval een uitgemaakte zaak. De provincie stáát voor inclusief werkgeverschap, dat betekent onder andere dat je ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar binnen haalt.”

Werving nu op een laag pitje

Ondanks de coronapandemie ligt de provincie Overijssel voor op schema wat betreft het quotum voor 2020. Maar dat komt vooral doordat er vóór corona veel mensen zijn aangenomen. “Sinds de uitbraak is thuiswerken de norm geworden en dat is voor een groot deel van deze doelgroep echt lastig. Juist zij hebben veel begeleiding nodig en dat lukt niet op afstand. Daarvoor moet je elkaar face-to-face zien. Zeker iemand inwerken is zo goed als onmogelijk zonder persoonlijk contact.”

Daarom zijn de afgelopen maanden nauwelijks mensen uit de doelgroep aangenomen. Ook voor de komende maanden verwacht ik Breedveld dat de werving op een laag pitje blijft staan. “We willen nu vooral voorkomen dat mensen uitvallen. We bellen indien gewenst één keer per week met hen en nemen dan door hoe het gaat en of er aanpassingen in het werk nodig zijn. Zo hopen we in elk geval zoveel mogelijk mensen uit de banenafspraak binnenboord te houden.”