De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.
Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.
Meer weten? We hebben al meer dan 100 vragen beantwoord.
Antwoord
Het UWV houdt bij proefplaatsingen een maximale termijn van 3 maanden aan. Het ministerie van SZW doet dat ook. Onder de Participatiewet kunnen gemeenten zelf de termijn van proefplaatsingen bepalen.
Proefplaatsingen, die tijdens deze periode van coronamaatregelen aflopen, zullen in de meeste gevallen leiden tot uitstroom. Als de proefplaatsing verlengd zou kunnen worden, blijven meer mensen in de proefplaatsing aan het werk. Dat biedt kansen voor doorstroom naar een reguliere plek na het einde van de coronamaatregelen.
Ondernemersverenigingen VNO-NCW, MKB Nederland en AWVN roepen UWV, gemeenten en het ministerie van SZW op de maximale termijn voorlopig te verlengen tot zes maanden, of tenminste een maand na afloop van de coronamaatregelen.
Lees ook: vragen over inclusief werkgeven en het coronavirus.