Welke impact had de coronacrisis op inclusie op de arbeidsmarkt? We praatten erover met Saskia Rosmalen van Onbeperkt aan de Slag. Zij is niet alleen werkgever van medewerkers met een beperking, maar haar vak is werkzoekenden met een beperking in contact brengen met werkgever. Vanuit drie perspectieven kijkt ze dus naar de arbeidsmarkt. “Met een beetje meer creativiteit zou nog veel meer kunnen.”

Saskia Rosmalen (afbeelding OADS)
Ondanks de zware omstandigheden kon Onbeperkt aan de Slag het afgelopen jaar het hoofd boven water houden. Rosmalen is er trots op dat alle werknemers binnenboord zijn gebleven. “Voor veel van onze mensen was thuiswerken al normaal. Dat was geen grote aanpassing. Maar in veel opzichten was het wel echt een arm jaar, bijvoorbeeld sociaal. Daarom hebben we binnen Onbeperkt aan de Slag bewust veel contactmomenten opgezet, om te vergaderen en zeker ook koffie-uurtjes om bij te praten.”
Hoewel de vertrouwde werkwijze, Meet & Greets op locatie organiseren, door de coronamaatregelen onmogelijk werd gemaakt, lukte het toch om honderden werkzoekenden met een arbeidsbeperking in contact te brengen met werkgevers. “In april zijn we gaan experimenteren met digitale vormen en in september ging een serie grote digitale evenementen van start. We zijn er gelukkig in geslaagd het hoofd boven water te houden. Dat konden we doen omdat we een volwaardig digitaal alternatief voor de Meet & Greets aan konden bieden.”
Ook in de toekomst digitaal
Werkgevers, de klanten van Onbeperkt aan de Slag, en werkzoekenden reageerden positief op de digitale mogelijkheden. “Voor een deel van de werkzoekenden is het kennismaken vanuit huis heel positief gebleken. Voor de werkgevers was er ook een voordeel, omdat digitaal op zich efficiënter is. We zullen het dan zeker ook blijven doen. Ik hoop vanaf september op een combinatie van fysiek en digitaal, passend bij de voorkeuren van werkzoekenden en werkgevers.”
Een voordeel van de crisis was dat Rosmalen en OADS de samenwerking met het UWV konden intensiveren. Samen met UWV organiseerde OADS in acht arbeidsmarktregio’s grote banenmarkten. “Mijn grote wens is natuurlijk dat deze samenwerking ook de komende periode blijft bestaan en het liefst nog verder wordt uitgebreid. Er zijn nog regio’s die niet aan willen haken. Ze kijken naar de kosten, maar vergeten volgens mij hun eigen investeringen als ze zelf digitale kennismakingsessies voor de doelgroep willen organiseren.”
Inclusieve arbeidsmarkt
Rosmalen werkt samen met bedrijven, die kansen willen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. Dit jaar verbonden 7 nieuwe werkgevers zich aan OADS om deel te nemen aan de Meet & Greets. “Dat toont wel aan dat er nog steeds interesse in inclusie bestaat. Tegelijkertijd is dit natuurlijk voor veel bedrijven een ontzettend moeilijk jaar. De economische moeilijkheden zullen voor veel ondernemers ook nog wel een tijdje aanhouden.”
Toch hoopt Rosmalen dat de coronacrisis niet alleen negatieve effecten zal hebben. Het gedwongen thuiswerken liet zien dat werken op afstand in veel organisaties wel degelijk mogelijk is. Dat kan van voordeel zijn voor mensen met een arbeidsbeperking. Maar er is meer. “We hebben nu allemaal gezien hoe het is om beperkingen te hebben. Of opgelegd te krijgen. Ik hoop dat dit er toe leidt dat we wat meer omzien naar elkaar. Dat de ervaringen van deze tijd helpt om oog te hebben voor elkaar. Als werkgevers en overheden een beetje creatiever zouden zijn bij het inclusiever maken van de arbeidsmarkt, is er nog zoveel mogelijk. Daar ben ik echt van overtuigd.”
Lees ook ons eerdere bericht over digitale Meet&Greets