Anita Hubner is psychologe en schrijfster. Onlangs verscheen haar boek ’Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen‘. Hierin gaat ze in op vragen als: ‘moet ik bij een sollicitatie vertellen dat ik een psychische aandoening heb?’ ‘Wat vertel ik wel of niet?’ ‘en hoe vertel ik het?’

In deze driedelige columnserie legt ze uit waarom méér medewerkers met een psychische kwetsbaarheid leidt tot een bijdrage aan betere bedrijfsresultaten, beter risicomanagement van ziekte-uitval en minder ziekteverzuim. Lees ook deel 1: hoe meer mensen met psychische kwetsbaarheid hoe beter en deel 3: tastbaar goed werkgeverschap.

Deel 2: sollicitatie en zelfselectie

Wat doet u als een sollicitant bij een interview vertelt:

‘’Ik heb jarenlang bij grote firma’s als registeraccountant gewerkt. Het gat in mijn cv komt door een opname in de psychiatrie. Ik heb een psychose gehad. Ik ben daar goed van hersteld. Ik heb via vrijwilligerswerk als accountant arbeidsritme opgebouwd.

Ik ben nog steeds heel nauwkeurig in mijn werk. Daarin is niets veranderd in vergelijking voordat ik ziek werd. Wel moet ik iets vaker tussendoor korte pauzes houden. En ik zou graag de helft van de tijd thuiswerken om in rust de analyses te maken.

Ik weet hoe ik in balans moet blijven en heb ter ondersteuning gesprekken in de nazorg. Ik ben zeer gemotiveerd om aan de slag te gaan na deze periode in mijn leven. Ik ben een echte registeraccountant, ik houd van cijfers en het puzzelen met excelsheets en volg nascholing om up-to-date te blijven met de nieuwste eisen waaraan bedrijven moeten voldoen.

Ik heb besloten om eerlijk te zijn naar jullie. Eerlijkheid en integriteit zijn kernwaarden voor mij. Waarden die ook in deze functie als registeraccountant van pas komen”.

Laat me raden wat uw reactie is. U schrikt van de openheid en hoogst waarschijnlijk denkt u: ‘’We gaan deze persoon niet aannemen. Veel te groot risico op ziekte-uitval. En een hoop gedoe op de werkvloer.’’

Dan kan ik u verzekeren: mensen die al zover komen dat u hen heeft uitgenodigd hebben kennelijk potentie voor de functie. Dat heeft u immers gelezen in het cv. U bent onder de indruk dat deze kandidaat bij zulke gerenommeerde accountancy bedrijven heeft gewerkt.

Dat gat in het cv was u niet eens opgevallen.

Maar deze registeraccountant is zo eerlijk en ziet integriteit en betrouwbaarheid als hoogste goed dat hij eerlijk is naar u.

Mijn advies: ga samen in gesprek om te onderzoeken wat diegene nodig heeft, zodat diegene een waardevolle bijdrage kan leveren aan het bedrijfsresultaat.

_________

Anita Hubner is psychologe en schrijfster. Onlangs verscheen haar boek ’Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen’.