De documentaire Spiegeldromen is in de prijzen gevallen tijdens de Nationale Onderwijsweek. De film, waarin scholieren uit het praktijkonderwijs aan het woord komen, is onderscheiden met de eretitel “Nationale Onderwijsfilm 2018”.
In de film vertellen de scholieren over hun problemen, maar ook over hun dromen en verwachtingen. De 12 geïnterviewden gaan de confrontatie met zichzelf aan, letterlijk: ze vertellen hun verhaal in de spiegel. In hun eigen woorden vertellen ze over hun dromen, hun problemen en hun dagelijks leven. “Het levert grote directheid en intimiteit op, ” schreef Walter van der Kooij eerder al in zijn recensie in de Groene Amsterdammer.” Wat confronterend is, is hun diepe, pijnlijke bewustzijn van ‘anders zijn’ en van het niet mee kunnen in de onderwijswedloop en maatschappij.”
De film besteedt ook aandacht aan de energie die praktijkscholen moeten steken in het vinden van geschikte stageplaatsen. En laat zien welke waarde een passende stageplaats heeft in het leven van de scholieren – en van de werkgevers die ze een kans bieden. Zoals een van de werkgevers in de film zegt: “Zie ik de smile van mijn stagiair, dan geniet ik ook.”
Spiegeldromen kwam tot stand met ondersteuning van Instituut Gak en ligt in het verlengde van het project Bazen Verbazen waar Op naar de 100.000 Banen aan meewerkte. Hierin stonden jongeren uit het praktijkonderwijs ook stil bij hun toekomstdromen en kansen. Dit project vond plaats in meerdere plaatsen in Nederland, waaronder in Rotterdam.
Hier leest u het juryrapport
Hier vindt u meer informatie over de film