ISD Bollenstreek wil loonkostensubsidie alleen nog maar verstrekken bij contracten van maximaal 25,5 uur per week en alleen aan uitkeringsgerechtigden. Staatssecretaris Van Ark steekt daar nu een stokje voor.
De staatssecretaris van SZW sprak vandaag, in haar beantwoording van Kamervragen, de verwachting uit dat de gemeenten van ISD de Bollenstreek de relevante verordeningen aan zullen passen. De staatssecretaris stelt dat gemeenten niet bij verordening mensen uit de doelgroep loonkostensubsidie uit kunnen sluiten.

Dat is niet alleen goed nieuws voor werkgevers en werknemers met een arbeidsbeperking in de Bollenstreek. Op naar de 100.000 Banen heeft steeds gepleit voor een uniforme uitleg van de regelgeving. De staatssecretaris laat nu weten dat loonkostensubsidie volgens de Participatiewet onafhankelijk van aantal gewerkte uren, en onafhankelijk van de vraag of iemand uitkeringsgerechtigd is, wordt verstrekt.

De ISD Bollenstreek, een samenwerkingsverband van de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen, kondigde eerder dit jaar aan met terugwerkende kracht (vanaf 1 januari 2018) de loonkostensubsidie te maximeren op contracten van maximaal 25,5 uur per week. Daarnaast wilde ISD Bollenstreek vanaf 1 januari 2018 alleen nog maar loonkostensubsidie verstrekken aan uitkeringsgerechtigden. Dit leidde tot ophef onder mensen met een arbeidsbeperking en hun werkgevers.

Volgens staatssecretaris Van Ark biedt de Participatiewet geen ruimte voor deze plannen. Vandaag beantwoordde de staatssecretaris Kamervragen van Jasper van Dijk (SP). Ze schreef onder andere: “Het doel van loonkostensubsidie aan de werkgever is hem in staat te stellen mensen, die niet zelfstandig het minimumloon per uur kunnen verdienen, aan te nemen. Het aantal uren in een arbeidsovereenkomst is een zaak van werkgever en werknemer.”

De staatssecretaris noemt het verder ‘niet relevant’ of kandidaat werknemers uit de doelgroep uitkeringsgerechtigd zijn of niet. Ze schrijft: “De gemeente kan niet bij verordening iemand uit de doelgroep loonkostensubsidie, aan wie de werkgever een arbeidsovereenkomst aan wil bieden, uitsluiten.” Van Ark verwacht dan ook dat de betrokken gemeenten hun verordeningen aan zullen passen en het regionale beleid daarmee zal veranderen.

Lees hier het volledige antwoord van de staatssecretaris