De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.
Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.
Meer weten? We hebben al meer dan 80 vragen beantwoord.
Antwoord
Voor de Banenafspraak tellen de werknemers met een dienstverband mee. Bij stage is normaal gesproken geen sprake van een arbeidsovereenkomst, maar van een stageovereenkomst.
Daarmee tellen deze uren niet mee voor de Banenafspraak. Krijgt de stagiair een vergoeding waarop de werkgever loonheffingen moet inhouden en afdragen (een sv-loon), dan is volgens de Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl) een werknemer en telt de baan wel mee.
Werkgevers, met een stagiair uit de doelgroep, kunnen aanspraak maken op het loonkostenvoordeel (LKV). Krijgt de stagiair een stagevergoeding, dan geldt het recht alleen als u de stagiair na de stage in dienst neemt. Betaalt u de stagiair een sv-loon, dan geldt het LKV al tijdens de stage.
Stages kunnen een goede manier zijn om mensen met een arbeidsbeperking kennis te laten maken met het werk bij uw bedrijf.
Een mooi voorbeeld van een initiatief dat stage stimuleert is de Prokkelweek, met de Nationale Prokkelstagedag.
- Mensen met een beperking krijgen de kans zich te oriënteren op de arbeidsmarkt;
- Ontdek op een laagdrempelige manier de arbeidsmogelijkheden van mensen met een beperking;
- Het kan leiden tot nieuwe inzichten, mensen met een beperking hebben een verfrissende kijk op zaken;
Leerlingen vinden voor een stageplek kan door scholen te benaderen. U kunt onder andere terecht bij het REA College of bij scholen voor praktijkonderwijs of speciaal voortgezet onderwijs in de buurt. Deze scholen hebben veel leerlingen met arbeidsbeperkingen en zoeken vaak werkgevers voor stages en eventueel uitstroom in een baan.
Meer informatie over stage en loonkostenvoordeel.
Lees ook het Volkskrant-artikel: Jongeren met een beperking kunnen met een klein zetje wellicht wel aan een baan komen