Ik realiseer me dat Tammy Wynette bij het zingen van dit lied nou niet bepaald een geëmancipeerde boodschap over de bühne bracht.  Het is eigenlijk een lied waar ik op basis van de tekst niets mee zou moeten hebben, maar op een of andere manier raakt die zin “stand by your man” me altijd weer. Niet naar letter, maar naar de geest.

Een voormalig leidinggevende leerde me ooit dat dit de wijze is waarop je als collega’s onderling en als leidinggevende met je team om hoort te gaan. Je laat elkaar niet vallen, ook niet als het moeilijk is; wat er ook gebeurt! Ik ben hem nog altijd dankbaar voor die les. Mijn interpretatie van deze zin is voor mij dan ook dat je een onderlinge band smeedt en dat die band maakt dat je elkaar verder wilt brengen.

We werken binnen onze projecten met werkgevers, werknemers, werkzoekenden en (publiek en private) intermediairs samen. Een bont gezelschap van mensen en partijen, die allen achter hetzelfde doel staan: passende banen voor iedereen die wil en kan werken. Een simpele, maar grote opgave. Aan ons projectteam wordt wel eens gevraagd wat wij nu als de succespunten kunnen benoemen uit de invulling van de banenafspraak. Daarop geven we vanuit maatschappelijk, economisch en menselijk perspectief graag antwoord. Onze sites staan vol met de analyses van succesfactoren en mooie voorbeelden.

De inzet voor een ander

En toch, wat is nou echt doorslaggevend bij succesvolle bemiddeling naar werk? Zonder white papers, onderzoeken en rapporten erover te maken, gaat het in mijn ervaring vaak om één ding; de inzet voor een ander, omdat je daar een band mee hebt kunnen opbouwen. Inzet van werkgevers die iemand een baan bieden, van coaches die een kandidaat begeleiden, van leidinggevenden die ruimte geven, van Harrie’s of buddy’s en van werknemers of werkzoekenden zelf. Het gaat niet om de systemen, maar om die ene unieke ander waar je mee in gesprek gaat. Die unieke ander, die je leert kennen en wilt helpen. Die ander waar je een band mee opbouwt. Die ene waarvan je denkt: “I will stand by this man” (of woman natuurlijk).

Ik hoor meer en meer initiatieven ontstaan waarbij ondernemers buddy worden van één of een klein aantal werkzoekenden. Door elkaar te leren kennen ontstaat een band en vanuit die band wordt gezocht naar werk. Dit hoeft niet altijd bij de ondernemer zelf te zijn, maar kan ook door warme leads in het netwerk. Of voorbeelden waarbij consulenten van gemeenten een beperkte caseload krijgen (wie o wie bedenkt daar toch eens een fijnere term voor 😉 en daardoor met meer aandacht voor de ander de bemiddeling kunnen oppakken. Hoewel dit tijdsintensieve methodes lijken, geloof ik er in. Die onderlinge band maakt dat je het beste met elkaar voor hebt. En dat leidt onherroepelijk tot de beste resultaten!

Ik gun onze maatschappij veel “stand by your man-initiatieven”. Ondertussen zet ik die plaat nog maar eens op…

_________

Martine Schuijer is directeur van de stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! en projectleider van ‘Op naar de 100.000 banen’ en ‘Op naar de 25.000 banen’.