Wij informeren en inspireren rond de banenafspraak. Wij ondersteunen werkgevers die kansen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. Wij bieden doorkijkjes en handige hand-outs en we communiceren via site, socials, media en bij (digitale) bijeenkomsten.

We proberen voor reuring te zorgen. We willen de banenafspraak onder de aandacht houden en werkgevers de gelegenheid geven ervaringen uit te wisselen om van elkaar te leren.

Dat kan niet zonder woorden. En daar gaat het soms mis. Ik ontving een mail van een lezer naar aanleiding van een zinsnede in een interview. Het citaat dat wij aanhaalden was: ‘banen voor arbeidsparticipanten.’

‘Mensen met een arbeidsbeperking’

En ik snapte dat ik die mail kreeg. Mensen zijn niet hun arbeidsbeperking en daarom is dit niet de omschrijving die wij normaal gesproken hanteren. In het ‘Op naar de 125.000 banen-stijlboek’ kiezen we voor ‘mensen met een arbeidsbeperking’, al kun je vanzelfsprekend ook op deze woordkeus kritiek hebben. Dat is altijd zo.

Maar het zette me wel aan het denken. Taal is niet neutraal. Woorden hebben, of krijgen in de loop der tijd, een kleur en een gewicht. Ze roepen associaties op en ze wijzen de lezer of toehoorder in een bepaalde richting.

Maar woordkeus en intentie sluiten niet altijd naadloos op elkaar aan. Ik ken een aanjager rond het onderwerp banenafspraak, die in zijn enthousiasme nog wel eens wat minder gepolijst uit de hoek komt. Verandert zijn woordkeus op dat moment zijn bedoelingen? Dat geloof ik toch niet. We doen ons best en we maken fouten. Die twee dingen sluiten elkaar zeker niet uit.

Inclusief taalgebruik

Inclusie is waar wij voor strijden. Dat willen we doen met een taalgebruik dat zo inclusief mogelijk is. Dus hoe kunnen we onze bedoelingen zo goed mogelijk omschrijven? Dat is een constante zoektocht omdat de waarde van woorden steeds verschuift. Om die waarde goed in te kunnen schatten hebben we signalen van zoveel mogelijk mensen nodig. Uit de dialoog komt de consensus. Uit de consensus de inclusie. Daarom: houd ons scherp en laat het ons weten als je iets opvalt op onze sites of in onze nieuwsbrief.

_________

Martine Schuijer is directeur van de stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! en projectleider van ‘Op naar de 100.000 banen’ en ‘Op naar de 25.000 banen’.