Anita Hubner is psychologe en schrijfster. Onlangs verscheen haar boek ’Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen‘. Hierin gaat ze in op vragen als: ‘moet ik bij een sollicitatie vertellen dat ik een psychische aandoening heb?’ ‘Wat vertel ik wel of niet?’ ‘en hoe vertel ik het?’

In deze driedelige columnserie legt ze uit waarom méér medewerkers met een psychische kwetsbaarheid leidt tot een bijdrage aan betere bedrijfsresultaten, beter risicomanagement van ziekte-uitval en minder ziekteverzuim. Lees ook deel 1: hoe meer mensen met psychische kwetsbaarheid hoe beter en deel 2: sollicitatie en zelfselectie.

Goed werkgeverschap begint wat mij betreft al bij de selectieprocedure in de advertentie met deze tekst: ‘Deze vacature staat open voor de beste kandidaat. Heb jij een handicap of beperking – zichtbaar of onzichtbaar – laat je dat niet weerhouden om te solliciteren. Iedereen moet in de voorselectie kunnen aantonen waarom men denkt de beste te zijn. Als jij ons weet te overtuigen van jouw kwaliteiten nodigen wij je uit. Dat betekent dat je al een grote voorsprong hebt ten opzichte van de kandidaten die we afwijzen.

Standaard vragen wij aan iedereen aan het eind van het gesprek: zijn er zaken waar wij rekening mee moeten houden zodat jij je werk kunt doen? Dan kun je aangeven wat jij nodig hebt. Dat kan variëren van het aantal uren dat je kan werken, werktijden in overleg, thuiswerken, aangepast bureau, digitale toegankelijkheid met aangepaste computer (spraaksoftware, aangepast scherm) enzovoort.

Goed werkgeverschap gaat uiteraard ook door op de werkvloer. Zorg ervoor dat mensen naar u toe durven komen en niet uit angst voor baanverlies met hun klachten blijven rondlopen als het psychisch niet goed met ze gaat. Als mensen sneller aan de bel durven te trekken, kun je uitval voorkomen door naar aanpassingen te kijken. Werknemers zijn meer gelukkig als u zo’n ‘chief’’ bent die bespreekbaarheid over psychische klachten bevordert, dan met de geforceerde teambuilding uitjes die een ‘chief happiness officer’ bedenkt.

Werknemers met een psychische kwetsbaarheid komen toch wel uw bedrijf in

In maart 2021 verscheen mijn boek ‘Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen’. Met mijn boek leer ik mensen met een psychische kwetsbaarheid om toch die baan bij jullie te krijgen. Sommigen zullen het vertellen, anderen niet of pas als in een vroeg hanteerbaar stadium de klachten optreden. Dat boek gaat hard rond in de media: Trouw, 5 uur Show bij SBS6, Intermediair, RTL Nieuws, Psychologie Magazine, Linda.nl. Volkskrant en NPO Radio 1 hebben er op dit moment al aandacht aan besteed.

Mijn boek wordt aangeraden in workshops voor werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid, zoals de cursus Power CV. Daarnaast verschijnt de eerder genoemde hoogleraar Evelien Brouwers regelmatig in de media waarin ze tips geeft of je wel of niet bij een sollicitatie moet vertellen dat je een psychische aandoening hebt. Een goed voorbeeld hiervan is het interview dat Evelien en ik onlangs gaven voor De Volkskrant met de titel ‘Vertel ik op mijn werk over mijn depressie?

Nu.nl selecteerde dit artikel als een van de beste artikelen uit die week. Vervolgens nodigde BNR Nieuwsradio Evelien en mij uit voor een interview in de Podcast ‘Werkverkenners’.

Dus wees maar voorbereid dat u straks veel meer personeel in dienst krijgt bij wie u een psychische aandoening niet zou verwachten. En die later bij u aankloppen omdat ze merken dat psychische klachten opspelen, maar samen met u naar oplossingen wil kijken om uitval te voorkomen.

Print mijn gastcolumns uit en hang ze op boven uw bureau. Ik zal u alvast helpen met de beste reactie die je kunt geven wanneer mensen openheid durven te geven, hetzij tijdens de sollicitatie of later als ze al een tijdje werken:

‘Dank voor je openheid. Ik wil met je meedenken. Wat heb jij nodig van ons? Wat zou jou helpen?’

_________

Anita Hubner is psychologe en schrijfster. Onlangs verscheen haar boek ’Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen’.