Wearables, spraaksoftware, VR-brillen of serious games… Technologie kan de arbeidsmarkt inclusiever maken. Daar zijn wij, als Coalitie voor Technologie en Inclusie, van overtuigd. Steeds meer partijen zijn dat met ons eens. Die partijen, waaronder werkgevers, dagen we uit om voor 24 september een voorstel in te dienen voor een pilot om technologie in te zetten, zodat mensen met een arbeidsbeperking beter in staat gesteld worden om te (blijven) werken.
De pilots zijn bedoeld voor samenwerkende partners. Daarmee bedoelen we in elk geval werkgevers, technologieontwikkelaars of -leveranciers, mensen met een arbeidsbeperking en hun ondersteuners. We onderscheiden twee soorten pilots: pionier-pilots en groei-pilots.
Bij de pionier-pilots gaat het om een al ontwikkelde technologie, die (voor de eerste keer) wordt toegepast in een werkgerelateerde praktijksetting voor mensen met een beperking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toepassingen van Virtual Reality-brillen of serious gaming.
Bij de groei-pilots wordt beproefde technologie op grotere (regionale) schaal ingezet voor meerdere mensen met een beperking en/of bij meerdere werkgerelateerde praktijksettings. Dit gaat dus om bewezen technieken, die hun waarde op grotere schaal echter nog moeten bereiken. Om een voorbeeld te noemen, zouden deze pilots kunnen gaan over exoskeletten, spraakherkenningssoftware of voorleesbrillen voor blinden/slechtzienden.
Werkgevers dragen bij aan inclusie
In eerdere pilots kwam super veel energie los. Het enthousiasme onder de deelnemers – werkgevers, ontwikkelaars, werknemers en hun ondersteuners – was bij iedere meeting even groot. Werkgevers krijgen de kans om bij te dragen aan inclusie. Ook vinden ze toegang tot een groter netwerk van gelijkgezinde werkgevers en ontwikkelaars van technologie. Met deze pilots brengen we de werkvloer en de ontwikkelaars van de technologie dichter bij elkaar. Alleen door het te doen, kunnen we achterhalen hoe verschillende technologieën het beste toegepast kunnen worden om mensen te helpen en ondersteunen in hun werk.
Bekijk het filmpje van UWV: Nieuwe technologie maakt werken toegankelijker.
Doet u mee?!
De pilotvoorstellen dienen uiterlijk 24 september 2021 te zijn ingediend. Meer informatie kunt u hier vinden: Pilotvoorstellen 2021 – Coalitie voor Technologie en Inclusie (technologievoorinclusie.nl).
_________
Ilse Hento is senior kennisadviseur bij UWV en betrokken bij de Coalitie voor Technologie en Inclusie. In het CTI werken UWV, SZW, AWVN, de LCR, Jobstap, de Robotacademie, Tilburg University, de sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs en de koepel van de vier Technische Universiteiten samen om de kansen van technologie te benutten voor een meer inclusieve arbeidsmarkt.
.