Zelfs als het voor werkgevers financieel en/of praktisch niet mogelijk is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te geven, kunnen ze bijdragen aan een inclusieve samenleving. Ieder bedrijf kan in principe inclusief ondernemen.Dat stelt TNO in het rapport ‘Anders inclusief ondernemen’
Volgens de auteurs kunnen bedrijven vanzelfsprekend werk bieden aan aan mensen uit kwetsbare groepen. Dat is de basis van inclusief ondernemen. Echter, om te komen tot een inclusieve arbeidsmarkt is het goed om de scope te verbreden en ook te kijken naar andere manieren waarop werkgevers kunnen bijdragen aan inclusiviteit. Op deze manier wordt het voor bedrijven laagdrempeliger hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.
Dit zou kunnen door te investeren in scholing, door mensen te helpen bij een andere organisatie aan de slag te gaan en/of door bewust in te kopen bij (andere) inclusieve bedrijven. Het rapport bevat een overzicht van vormen van inclusief ondernemen: manieren waarop je als ondernemer bij kunt dragen aan een inclusieve arbeidsmarkt zónder noodzakelijkerwijs zelf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (duurzaam) in dienst te hebben. Het overzicht is bedoeld om inspiratie te bieden aan werkgevers en zzp’ers die nog geen ervaring hebben met inclusief ondernemen, maar zeker ook aan ervaren inclusief ondernemers.
Het rapport Anders inclusief ondernemen
Bron: TNO