De Tweede Kamer heeft met algemene stemmen ingestemd met het wetsvoorstel Vereenvoudiging van de banenafspraak en de quotumregeling voor mensen met een arbeidsbeperking. Ook verschillende moties rond deze wet konden op een meerderheid rekenen.

De Tweede Kamer debatteerde op 5 februari over het, nog door toenmalig minister Schouten ingediende wetsvoorstel. In dat debat tekende zich al af dat staatssecretaris Nobel (participatie), die het voorstel verdedigde, kon rekenen op een meerderheid voor de plannen. Dat betekent dat:

  • Het loonkostenvoordeel (LKV) doelgroep banenafspraak structureel beschikbaar komt;
  • De doelgroep banenafspraak beperkt wordt verbreed.
  • Het onderscheid tussen markt en overheid wordt opgeheven.
  • De quotumregeling zal bestaan uit een inclusiviteitsopslag en een banenafspraakbonus.

Door de Kamerleden werden vorige week 6 moties ingediend. Alleen de motie van de Kamerleden Bart van Kent (SP) en Esmah Lahlah (GL-PvdA) over een regierol van het Rijk bij de onderhandelingen over de de cao Aan de Slag (voor medewerkers van sociaal ontwikkelbedrijven) werd verworpen. De overige moties konden wel op steun van de Kamer rekenen.

Een motie van Daan De Kort (VVD) over het herzien van de toekenning van werk- en/of vervoersvoorzieningen, een motie van onder andere Esmah Lahlah over een onderzoek naar extra stimulansen om werkgevers te ondersteunen bij het aanbieden van vaste contracten aan werknemers uit de doelgroep. Ook Een motie van Merlien Welzijn (NSC) en Esmah Lahlah over regionale afspraken over de te realiseren banen voor mensen met een arbeidsbeperking werd gesteund.

Daarnaast werden er nog twee moties ingediend over de toekomst van de banenafspraak, een onderwerp dat tijdens het debat vorige week een centrale plaats innam. Staatssecretaris Nobel zegde toen toe de Tweede Kamer nog voor de zomer in een brief zo concreet mogelijk te informeren over zijn plannen voor een nieuwe banenafspraak. De moties waarmee werd ingestemd waren van Don Ceder (CU), waarin werd gerept van een nieuwe banenafspraak, waarbij de ondersteuningsbehoefte van de persoon met een arbeidsbeperking centraal staat, en van Esmah Lahlah over het onderzoeken naar manieren om de banenafspraak ruimer kan in te vullen, door vooral het werk zelf als criterium te nemen.