Kamerlid Don Ceder van de ChristenUnie pleit er bij minister Carola Schouten (Participatie) voor dat uitvoeringsorganisaties en gemeenten gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. De Algemene verordening gegevensbescherming is volgens hem een zegen maar kan ook tot een vloek worden.
Zijn signaal kwam eerder deze week ook aan de orde tijdens een bijeenkomst van De Normaalste Zaak, die op dit moment nagaat hoe het komt dat zo’n grote groep uit het doelgroepregister buiten beeld blijft. Een van de oorzaken is dat die Avg-verordening UWV en gemeente beperkt in het uitwisselen van informatie.
Mensen vergeten
Daan de Kort (VVD) deelt naar eigen zeggen met de minister dat het triest is dat we mensen vergeten: ‘Juist vanuit gemeenten. Want er zijn gemeenten die volstrekt onvoldoende in beeld hebben wie er in de bijstand en in de kaartenbakken zitten. En er zijn gemeenten die actief kennismaken met iedereen die een bijstandsuitkering aanvraagt.’
Omdat gemeenten er zo verschillend mee omgaan is hij voor een intakegesprek, gevolgd door een participatieplan. Minister Schouten deelt dat het wenselijk is dat gemeenten mensen kennen. En dat de gemeente er aan meewerkt dat iemand iets anders gaat doen als hij of zij niet tot regulier werk in staat is.
Kwaliteit jobcoaches
De Kamer ziet uit naar de verordening voor jobcoaches waar de VNG aan werkt. De achtergrond hiervan is dat wie jobcoach wil worden, zich zo bij de Kamer van Koophandel kan inschrijven. Er bestaan amper kwaliteitseisen voor het beroep. Maar die gaan er nu dus komen, al bepalen gemeenten in principe zelf welke dat zijn.
Basisbanen?
PvdA-kamerlid Barbara Kathmann richtte zich vooral op de hele groep buiten het doelgroepregister die niet aan het werk komt. Zij noemde 1 miljoen mensen die ongewenst aan de kant staan. Volgens haar ligt de oplossing niet alleen in het beter in beeld krijgen maar ook in basisbanen met andere taken, bestemd voor mensen voor wie een betaalde baan niet haalbaar is.
Het grootste deel van de commissievergadering over de (wijziging van de) Participatiewet ging over het verruimen van de bijverdiengrenzen voor mensen met een bijstandsuitkering. Over de Banenafspraak, die ook geagendeerd stond, werd weinig meer gezegd.
Goede voorbeeld
Wel herhaalde Daan de Kort (VVD) het belangrijk te vinden dat de overheid, en zeker het Rijk, het goede voorbeeld geeft bij de uitvoering van de Banenafspraak. De verschillen tussen de departementen zijn nogal groot. Wat hem betreft maakt de ministerraad voortaan elke maand een ranking van ministeries die goed of minder goed presteren.
Minister Schouten hield het toch op de uitvoering die de secretarissen-generaal voor de komende tijd hebben toegezegd. Er komt dus geen scorebord in de Trêveszaal te hangen. De Kort gaat nu voor periodekampioenen onder de ambtelijk verantwoordelijken.
Tekst: Klaas Salverda