In het schitterende bedrijfsrestaurant van sociaal ontwikkelbedrijf Rijnvicus in Alphen werd donderdag 2 november de Harstikke Sociaal Bokaal uitgereikt. Dit gebeurde tijdens het ondernemersontbijt. Namens ‘Op naar de 125.000 banen’ was Brenda Keizer erbij.

Lekker ontbijtje gescoord, Brenda?
“Het was heerlijk. Het was zo leuk om te zien hoe enthousiast de medewerkers de broodjes en andere dingen presenteerden en erover vertelden. Het was vroeg dag, maar de moeite absoluut waard.”

Wat gebeurde er verder nog voorafgaand aan de prijsuitreiking?
Eerst sprak Annelies Doornbosch. Zij is directeur van Rijnvicus. Ze vertelde de aanwezigen in de zaal, dat waren veel ondernemers van de ondernemersvereniging, over de dienstverlening van Rijnvicus. Ja, ze had echt een prima verhaal. Vertelde heel inspirerend over hun Stappentrap, een methode om mensen – samen met werkgevers – goed naar werk te begeleiden. Dat lijkt supergoed te werken, dus dat is een mooi instrument.”

Toen was het de beurt aan de keynote speaker?
“Ja Rodney van den Hengel van Heilige Boontjes. Echt een hele leuke spreker. Een echte Rotterdammer. Hij vertelde over zijn eigen ervaringen, dat hij ook op het foute pad was geweest en uiteindelijk samen met een voormalig politieman een bedrijf heeft opgericht: Heilige Boontjes.”

Ze hebben een koffiebar en handelen in koffiebonen, die verkopen ze bijvoorbeeld aan de Jumbo. Maar het is echt een sociale onderneming, want het eigenlijke doel is om kwetsbare jongeren een werkplek te bieden. Wat zeg ik, een werkplek: een baangarantie. En daarbij kijkt hij naar hun Unique Selling Point. Hij vertelde dat zijn medewerkers vaak op de straat dingen hadden geleerd, die ook op de arbeidsmarkt goed werken. Dus iemand die drugs had verkocht, zette hij in de sales en een runner werd koerier.”

En de Hartstikke Sociaal Bokaal?
“Ja, de aanwezigen in de zaal mochten stemmen. En ze gingen voor boomkwekerij MJG De Jong. Kwam op mij over als echt een sociaal bedrijf uit overtuiging. De andere genomineerden waren ook hele leuke, echt lokaal gewortelde bedrijven. Een van de ondernemers was ooit als werknemer begonnen bij Rijnvicus. Dat wil toch wat zeggen over de ontwikkelkracht van mensen.”

Dus een leuke ochtend gehad?
“Ja, zeker! Van de ontvangst tot het inhoudelijke programma: het zat allemaal goed in elkaar. Leuke verhalen, goede sfeer, enthousiaste mensen in de zaal. Dus top!”