De Universiteit Utrecht maakt werk van inclusie en de banenafspraak. In dit kader werkt de universiteit samen met onder andere GreenFox Social Return (als onderaannemer van Ctalents) met als doel honderd mensen uit de doelgroep banenafspraak te plaatsen bij de universiteit. De eerste in dit traject is Carmen Unterstein. Een gesprek met Carmen en Hasjiem Rahamat, bij GreenFox verantwoordelijk voor de plaatsingen bij de universiteit.

Carmen Unterstein

Carmen Unterstein is Ondersteuner Participatie & Banenafspraak bij de Universiteit Utrecht. Sinds november vorig jaar heeft ze er een vast contract.

Dit terwijl ze oorspronkelijk nooit had verwacht deze baan te krijgen. “Ik had maar heel weinig ervaring in deze richting. Dus ik was heel verrast toen ik de kans kreeg.”

Dat was voor een deel te danken aan Hasjiem Rahamat, jobcoach/recruiter bij GreenFox Social Return. “Via het WSP kwamen we met Carmen in contact. Ze zocht een nieuwe uitdaging nadat ze gewerkt had als baliemedewerker bij de tennisclub. Samen zijn we op zoek gegaan.”

Uitdagingen
Het hebben van uitdagingen is belangrijk voor Carmen. Ze wil altijd iets nieuws kunnen leren, zegt ze zelf. “Dat vind ik zo leuk aan mijn functie nu. Er komen steeds weer nieuwe dingen. Dat heb ik nodig, want anders kom ik in een verkeerd soort routine terecht.”

Dat de baan als Ondersteuner Participatie en Banenafspraak niet aansloot op haar werkervaring was voor Hasjiem en de universiteit geen reden om de plaatsing, in eerste instantie voor een jaar, toch te proberen. Hasjiem: “We beginnen altijd met een kritische intake waarbij we kijken naar de motivatie.”

Daarna volgt een begeleidingstraject, waarin onder andere aandacht is voor de hulpmiddelen die nodig zijn om goed aan het werk te kunnen. “Dat is best intensief”, zegt Carmen. “Samen hebben we een ontwikkelplan opgesteld met daarin aandacht voor zowel de persoonlijke ontwikkeling als vakinhoudelijke cursussen,” vult Hasjiem aan, “bijvoorbeeld de omgang met Office en Outlook en zakelijke correspondentie.”

Balans
Maar belangrijker nog is dat Carmen de gelegenheid kreeg om te starten met een deel van het takenpakket en de functie langzamerhand verder uit te bouwen. “Je wilt mensen niet onderschatten, maar ook niet overschatten,” stelt Hasjiem. “Het is daarom belangrijk om de balans te bewaken en stapje voor stapje te kijken welk werk en welke taken passen bij de persoon die je voor je hebt.”

Intensieve begeleiding is het sleutelbegrip, geeft Carmen zelf aan. Tijdens haar eerste maanden bij de universiteit werkte ze regelmatig vanuit het kantoor van GreenFox, zodat Hasjiem haar kon helpen. “Ik vond het lastig om dingen in excel te plaatsen. Hasjiem heeft me geleerd om alles rustig en goed te controleren. Op deze manier heb ik het zelfvertrouwen gekregen om het werk nu zelfstandig te doen.”

Begeleiding
Bij de begeleiding hoort volgens Hasjiem ook een kritische benadering. “Samen met de kandidaten werken we ergens naar toe. Dus is het belangrijk dat je eerlijk naar elkaar bent en bespreekt hoe dingen beter kunnen. Uiteindelijk moeten mensen het natuurlijk zelf doen. Carmen is een succesverhaal, met haar inzet heeft ze zelf een vast contract verdiend.”

Begeleiding krijgt Carmen op dit moment overigens niet meer van Hasjiem, maar van een jobcoach van de gemeente en vanuit de universiteit zelf, door haar werkbegeleider Tanja Bloem. “De jobcoach spreek ik een keer per zes weken. Dat is vooral belangrijk op momenten dat het even tegenzit, bijvoorbeeld laatst toen ik ziek was. In normale periodes heb ik meer aan de begeleiding van Tanja.”

Carmen en Tanja gaan twee keer per week even met elkaar zitten: op maandag om te bespreken wat er moet gebeuren in de werkweek en op donderdag om te kijken hoe het is verlopen. “We maken een planning en kijken op donderdag of dat allemaal is gelukt. Voor mij werkt dit echt heel goed, ik vind dit een hele fijne manier van werken.”

Ambities
“De Universiteit Utrecht laat echt zien dat ze banenafspraak-plaatsingen willen laten slagen”, ziet ook Hasjiem. “We hebben samen de ambitieuze doelstelling van 100 plaatsingen. Daar werken we hard aan. Zo organiseren we veel jobdates, waar universitair medewerkers kennis maken met kandidaten. Als het nodig is, gaan we in gesprek om te kijken of we taken kunnen verzamelen of bijvoorbeeld werktijden zo aan te passen dat ze goed aansluiten bij de mogelijkheden van de kandidaat.”

Voor Carmen betekent dit dat haar functie steeds verder wordt uitgebreid. En daar kijkt ze reikhalzend naar uit. “Ik zou het heel leuk vinden om ook zelf, of samen met mijn collega Silviana, evenementen te organiseren. Daar hoop ik op. Maar ik heb al veel geleerd en zoals het nu gaat ben ik ook heel tevreden. Ik heb eigenlijk altijd wel zin om aan het werk te gaan!”