De gemeente Utrecht loopt naar eigen zeggen flink achter op de doelstelling om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Dat wil zij veranderen.
De realisatie van de banenafspraak ligt in de regio op minder dan de helft van wat het zou moeten zijn: 2.000 extra banen ten opzichte van de regionale doelstelling van 5.200 extra banen. Begin dit jaar heeft Utrecht het instrument forfaitaire loonkostensubsidie ingevoerd en regels verruimd voor het gebruik van loonkostensubsidie.

Daarmee is het voor een grotere groep Utrechters mogelijk gemaakt gebruik te maken van de banenafspraak. Maar ondanks de inzet voor de doelgroep banenafspraak is het voor veel personen nog heel moeilijk om de aansluiting op de arbeidsmarkt te vinden.

Meer nodig
Regionaal onderzoek naar de duurzaamheid van de banenafspraak heeft laten zien dat er meer nodig is dan alleen de inzet van loonkostensubsidies om mensen uit de banenafspraak duurzaam te plaatsen. De ervaring leert dat een plaatsing vaak mislukt als de inwoner niet de juiste begeleiding krijgt voor, tijdens en na de plaatsing.

Actieagenda
Om het tij te keren heeft de gemeente nu een Actieagenda banenafspraak opgesteld. Zij wil ten eerste zorgen voor minder uitval door samen met werkgevers meer passende werkplekken te creëren en goede ondersteuning, training, coaching en begeleiding te bieden.

Daarnaast gaat Utrecht actief inzetten op de Praktijkroute, in combinatie met forfaitaire loonkostensubsidie. Daarmee wordt het mogelijk een nieuwe groep Utrechters via de banenafspraak naar passend werk te begeleiden.

In 2022 verandert de financieringswijze van de loonkostensubsidie. Die wordt vanaf komend jaar gefinancierd op basis van realisatie. Daardoor is er geen financiële belemmering meer om loonkostensubsidie in te zetten. Dat maakt het mogelijk om de subsidie breder in te zetten voor iedereen die dit nodig heeft.

Geen verdringing
De actieve inzet op de Praktijkroute mag niet ten koste gaan van de arbeidskansen voor de doelgroep waar de banenafspraak oorspronkelijk voor bedoeld is, tekent het gemeentebestuur in een raadsbrief aan. Er mag dus geen verdringing ontstaan.

Bedrijfsadviseurs van de gemeente binnen het WerkgeversServicepunt worden opgeleid om werkgevers beter te ondersteunen en adviseren bij het creëren van passende werkplekken en functieprofielen.

Tekst: Klaas Salverda