Steeds meer bedrijven worstelen met een tekort aan personeel. UWV onderzocht hoe bedrijven hun personeelstekort kunnen oplossen en zette 27 manieren op een rijtje. Een daarvan is het inzetten van mensen met een arbeidsbeperking.
Intensiever werven of het bieden van betere arbeidsvoorwaarden zijn snelle oplossingen voor personeelstekorten. Als dit niet voldoende werkt, kunnen werkgevers ook aan andere manieren denken. UWV verdeelt deze in drie strategieën met opgeteld 27 manieren:
• het aantrekken van nieuw talent
• het anders organiseren van het werk
• het binden en boeien van medewerkers
Nieuw talent aanboren
Werkgevers kunnen binnen of buiten de eigen organisatie zoeken naar nieuw talent. Zo kunnen medewerkers binnen de organisatie geschoold worden voor functies waar tekorten zijn. Daarnaast kan nieuw personeel van buiten worden aangetrokken, zoals werkzoekenden, mensen uit andere sectoren, statushouders, werknemers uit het buitenland en mensen met een arbeidsbeperking. Het helpt om bij het vervullen van vacatures breder te kijken dan alleen naar opleiding en ervaring. Zo kan ook gekeken worden naar competenties en talenten, aldus UWV. Daarbij zijn verschillende routes denkbaar.
In dienst nemen
Uiteraard kunnen mensen met een arbeidsbeperking direct in dienst komen van een werkgever, al dan niet na scholing en/of extra begeleiding. Werkgevers kunnen via UWV vacatures plaatsen voor Wajongers of zelf actief op zoek gaan naar Wajongers of andere kandidaten in de Kandidatenverkenner. Voor mensen die vallen onder de Participatiewet of Wajong zijn er voor werkgevers verschillende subsidies en regelingen.
Detachering
Ook detachering is een optie: de kandidaat gaat aan de slag bij een werkgever maar de begeleiding en personele bezetting wordt geregeld door een sociaal werk-, reintegratiebedrijf of intermediairs. De werkgever betaalt een vergoeding voor het geleverde werk (inleenvergoeding). Het kan gaan om individuele of groepsgewijze detachering. Detachering werkt als een opstap naar een reguliere baan. Het biedt tegelijkertijd een terugkeeroptie als het werk bij de reguliere werkgever niet lukt. Daarmee ontzorgt het werkgevers.
Werk uit handen nemen
Mensen met een arbeidsbeperking kunnen ook vakkrachten in tekortberoepen werk uit handen nemen, stelt UWV. Met een gratis bedrijfsadvies inclusieve arbeidsmarkt wordt in kaart gebracht of er werkzaamheden zijn die kunnen worden weggehaald bij mensen die daar overgekwalificeerd voor zijn, om deze te bundelen in een nieuw takenpakket, ook wel ‘jobcarving’ genoemd.
Een voorbeeld is het werk op een bouwplaats. Gekwalificeerde bouwvakkers zijn daar veel tijd kwijt met het vervoer van bouwmaterialen en het opruimen van de werkplek. Dit soort taken kunnen ook worden gedaan door mensen met een arbeidsbeperking.
Passende oplossing
Kies de oplossing die past bij de organisatie, houdt UWV werkgevers voor. Het overzicht toont per strategie een aantal concrete oplossingen. Daarbij is niet één oplossing zaligmakend, aldus UWV: wat voor de één aantrekkelijk en mogelijk is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Naarmate de personeelstekorten groter zijn, zal het ook noodzakelijk worden om meerdere oplossingen tegelijkertijd toe te passen.
Lees hier het volledige rapport Personeelstekorten aanpakken