Eind 2018 ware er ongeveer 130.000 mensen, die korter dan 6 maanden WW ontvingen. Hoe langer deze mensen werkloos blijven, hoe moeilijker het voor hen wordt om werk te vinden. Tegelijkertijd stonden er op hetzelfde moment ongeveer 253.000 vacatures open. Voor 190.000 daarvan waren er slechts weinig kandidaten.
Werkgeversvereniging AWVN, het UWV en Deloitte onderzochten het fenomeen ‘verborgen matches’ op de arbeidsmarkt. Het onderzoek werd uitgevoerd vanuit de gedachte dat een andere manier van kijken wellicht nieuw perspectief biedt voor werkzoekenden en werkgevers. Kunnen werkzoekenden verder kijken dan voor de hand liggende beroepen? Kunnen zij ook geschikte vacatures vinden op basis van taken en competenties in plaats van op functietitel? En kunnen werkgevers op basis van taken en competenties op zoek naar andere geschikte kandidaten?

Uit het onderzoek blijkt dat ‘verborgen matches’ kunnen helpen om nieuwe perspectieven te bieden aan werkzoekenden en zijn een middel om moeilijk te vervullen vacatures alsnog in te vullen. Verborgen matches kunnen aan het licht komen door te kijken naar benodigde taken en competenties. Veel moeilijk vervulbare vacatures kunnen mogelijk tóch worden vervuld door te kijken naar wat (werkloze) personen aan vaardigheden en competenties hebben en hen vervolgens geschikt te maken voor de vacature, bijvoorbeeld door bijscholing.

Dit sluit aan bij eerder onderzoek naar de arbeidsmarktpositie van mensen met een arbeidsbeperking. Ook mensen uit deze doelgroep zijn er bij gebaat als hun vaardigheden voorop worden gezet en functies, bijvoorbeeld door middel van jobcarving, passend worden gemaakt.

Het onderzoek leest u hier