De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben ruim 60 vragen beantwoord.
Bekijk het complete overzicht.

Antwoord:

Per jaar is vastgelegd hoeveel extra banen er in het bedrijfsleven en bij de overheid moeten worden gecreëerd. Op landelijk niveau wordt bekeken of de afspraken voor de extra banen zijn gehaald voor de mensen uit de doelgroep. In 2018 moeten markt- en overheidswerkgevers samen in totaal 43,500 banen voor mensen uit de doelgroep hebben gerealiseerd. In 2017 was dit 33.000.

Alle werkgevers kunnen deze aantallen gezamenlijk realiseren. Bij de landelijke monitoring gaat er niet om hoeveel banen een individuele werkgever heeft gerealiseerd, maar wat alle werkgevers samen in een jaar hebben gepresteerd. Er wordt alleen onderscheid gemaakt tussen de aantallen per sector: marktwerkgevers of overheidswerkgevers.

Pas als blijkt dat een sector de afspraken niet heeft gerealiseerd, kan worden besloten de quotumwet te activeren. Werkgevers met meer dan 25 werknemers moeten dan verplicht een minimaal aantal werkplekken realiseren voor mensen uit de doelgroep of anders een heffing betalen. De overheidswerkgevers behalen de aantallen uit de banenafspraak tot nu toe niet. De quotumheffing voor overheidswerkgevers is echter nog niet geactiveerd. De regering geeft de overheidswerkgevers namelijk wat meer tijd om het afgesproken aantal banen alsnog te halen.

Leestip: Kabinet vernieuwt kennisdocument Wet Banenafspraak en Quotumheffing