De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.
Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.
Meer weten? We hebben al meer dan 80 vragen beantwoord.
Antwoord
De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark, kondigde in de nazomer een breed offensief aan om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Eind november stuurde ze een brief over haar plannen naar de Tweede Kamer.
Het brede offensief verandert niets aan de doelstelling uit het sociaal akkoord: 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking in 2026. In haar brief legt de staatssecretaris uit dat ze het voor werkgevers eenvoudiger wil maken om mensen met een beperking in dienst te nemen, zonder dat het ingewikkelder wordt voor de doelgroep.
Van Ark wil bijvoorbeeld komen tot één landelijke standaardmethodiek voor de loonwaardebepaling. Ook wil ze het makkelijker maken voor werkgevers en kandidaten om elkaar te vinden door de werkgeversservicepunten een herkenbaarder rol te geven. Voor landelijk actieve werkgevers moet er een landelijk serviceloket komen. Voor mensen uit de doelgroep moet het aantrekkelijker worden om te gaan werken. Ze stelt bijvoorbeeld voor dat Wajong’ers hun uitkeringsrecht niet kwijtraken zodra zij aan het werk gaan en onderzoekt mogelijkheden om een vrijlating in te stellen voor arbeidsgehandicapten die parttime werken. Dat zou er voor zorgen dat parttime werk financieel meer gaat lonen.
De belangrijkste punten op een rij:
Eenvoudiger voor werkgevers en werkzoekenden:
- Vereenvoudiging loonkostensubsidie
- Ondersteuning op maat, adequate inzet van de jobcoach
- Wegnemen knelpunten no-riskpolis/ziekmelding
- Verkenning aanpassing financieringssystematiek loonkostensubsidie gemeenten
- Benutting van de laagste loonschalen in cao’s
- Vereenvoudiging Banenafspraak en quotum
Werken aantrekkelijker maken voor mensen met beperkingen:
- Vrijlating van arbeidsinkomsten bij werken met loonkostensubsidie
- Belemmeringen wegnemen om vanuit de Wajong te gaan werken
- Simpel switchen in de participatieketen
Werkgevers en werkzoekenden moeten elkaar makkelijker kunnen vinden:
- De matching in de arbeidsmarktregio’s en landelijk structureel versterken
- Extra impuls voor het creëren van baankansen voor jongeren uit het pro/vso-onderwijs
- Stimuleren beschut werk
Het bijdragen aan duurzaam werk:
- Verbetering van de regionale sociale infrastructuur voor kwetsbare groepen binnen de Participatiewet
- Structureel loonkostenvoordeel (LKV) voor doelgroep Banenafspraak