De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.
Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.
Meer weten? We hebben al meer dan 80 vragen beantwoord.
Antwoord
Wanneer een werkgever een kandidaat uit het doelgroepregister heeft aangenomen en deze werknemer wordt ziek, dan kan de werkgever gebruik maken van de no-riskpolis voor looncompensatie bij ziekte. De werkgever krijgt voor deze zieke werknemer dan een Ziektewet-uitkering. De no-riskpolis geldt voor onbepaalde tijd en voor de gehele doelgroep Participatiewet.
In de praktijk werkt het als volgt:
- U hoeft een no-riskpolis niet van tevoren aan te vragen voor uw werknemer. Op het moment dat uw werknemer ziek wordt, geeft u bij de ziekmelding aan dat voor hem/haar de no-riskpolis geldt. U doet de ziekmelding binnen zes weken en bij voorkeur online via Digipoort of de Verzuimmelder.
- Zodra UWV de ziekmelding ontvangt, wordt het recht op een no-riskpolis gecontroleerd. Bij toekenning ontvangt u voor deze werknemer een Ziektewet-uitkering ter compensatie van het doorbetaalde loon aan uw werknemer tijdens zijn ziekteperiode.
- De exacte hoogte hangt af van het loon dat de werkgever volgens afspraak moet betalen. Is in de CAO bepaald welke percentages van het loon worden doorbetaald bij ziekte (in de regel 1e jaar 100%, 2e jaar 70%) dan zal het UWV dat volgen. UWV hanteert een maximale grens aan het dagloon.
- Op de site van UWV staat een rekentool voor de hoogte van het dagloon.
- Vergeet niet om uw werknemer binnen twee dagen bij UWV hersteld te melden als hij weer beter is.
- Ontvangt u voor deze zieke medewerker loonkostensubsidie van de gemeente? Dan stuurt UWV de gemeente een melding dat de loonkostensubsidie stopgezet moet worden. Het is aan de gemeente om tijdig de loonkostensubsidie stop te zetten. Het is voor alle partijen van belang dat dit correct en tijdig gebeurt. Anders ontvangt u als werkgever teveel loonkostensubsidie en zal dit achteraf teruggevorderd worden. Dat is uiteraard geen wenselijke situatie.
Let wel: de werkgever blijft in veel gevallen wel verantwoordelijk voor de re-integratie van de medewerker. Laat u in voorkomende gevallen informeren over de verplichtingen.
Meer informatie over loonkostensubsidie en de voorwaarden vindt u op www.uwv.nl/werkgevers/no-risk