De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.
Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.
Meer weten? We hebben al meer dan 80 vragen beantwoord.
Antwoord
In haar recente brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Van Ark verschillende maatregelen uitgewerkt om meer mensen met een beperking aan het werk te helpen. Er gaan verschillende dingen veranderen. Éen van die veranderingen raakt social return: banen die via inkoop gerealiseerd worden, tellen mee voor de inkopende werkgever.
Tot nu toe telden banen, die gerealiseerd worden via inkoop van diensten (ook wel Social Return genoemd), niet mee bij de inkopende werkgever maar bij de werkgever waar de werknemer met een arbeidsbeperking in dienst is. Vooral overheidswerkgevers stoorden zich hieraan.
Volgens Van Ark leidde dit tot perverse prikkels en zouden sommige overheidswerkgevers zelfs overgaan tot inbesteding om de banen bij zichzelf mee te kunnen tellen. In het nieuwe systeem tellen de SROI-banen mee voor het banenquotum van de inkopende werkgever. De staatssecretaris benadrukte overigens dat “deze wijzigingen overheidswerkgevers zeker niet van hun verantwoordelijkheden ontslaan.”