De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 100 vragen beantwoord.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

Op 30 juni organiseerden we een talkshow met de Tweede Kamerleden Daan de Kort (VVD) en Hilde Palland (CDA). Zoveel mogelijk vragen, die de kijkers ons stelden via de chat, hebben we in de discussie met de politici meegenomen, maar niet alle vragen konden even uitputtend worden behandeld.

Daarom hebben wij ze verzameld en per thema gebundeld. De komende weken beantwoorden arbeidsmarktexperts de belangrijkste vragen van de kijkers. Vandaag behandelen we de vragen over het Brede offensief, de wetsvoorstellen om inclusief werkgeven eenvoudiger te maken. Rob Slagmolen, beleidssecretaris Arbeidsmarkt en Arbeidsmarktparticipatie van VNO-NCW en MKB-Nederland, beantwoordt de vraag

Wat is de stand van zaken Breed offensief en wat is het gevaar van het huidige uitstel?

Het uiteindelijke doel van dit deel van het arbeidsmarktbeleid moet volgens mij zijn om werkgevers en werkzoekenden meer te ondersteunen.

Als je kijkt naar de totstandkoming van deze wetsvoorstellen, zie je dat er een brede coalitie van maatschappelijke partijen bij betrokken was. Voor ons was steeds van belang dat werkgevers eenvoudiger en eenduidiger instrumenten aangereikt krijgen om mensen aan te nemen. Het Breed offensief is daarvoor een praktische stap in de goede richting.

Dat ligt nu stil en is controversieel verklaard door de Tweede Kamer. Voor de werkgevers en voor de mensen die het betreft, is dat lastig. Het behalen van de doelen uit de banenafspraak wordt nog moeilijker gemaakt dan nodig. Dat leidt toch tot de vraag of de Tweede Kamer begrijpt hoe belangrijk dit is? En ik vrees dat het antwoord daarop ‘nee’ is.

Reactie Aart van der Gaag, inspirator ‘Op naar de 100.000 banen’ en ‘Op naar de 25.000 banen’

In het recente debat over deze kwestie in de Tweede Kamer gebeurde wel iets aardigs. Kamerleden wilden weten waarom het met sommige wetten niet opschoot. De minister wees ze er toen fijntjes op dat het toch echt de Kamer is geweest die ervoor heeft gekozen om een en ander controversieel te verklaren.

Ik heb over deze kwestie al bij eerdere gelegenheden mijn mening gegeven en denk er nog niet veel genuanceerder over. Het Breed offensief is niet zaligmakend, maar wel een verbetering. Inclusieve werkgevers hebben dringend behoefte aan een systeem dat niet tegen-, maar meewerkt. Daarvoor ligt nu een blauwdruk klaar en het is doodzonde dat het niet gewoon wordt ingezet.