De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.

Wekelijks plaatsen we daarom een van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.

Meer weten? We hebben al meer dan 100 vragen beantwoord.

Zelf een vraag? Stuur hem in!

Antwoord

Vier keer per jaar publiceert het UWV voorlopige cijfers over de voortgang van de banenafspraak. Vorige week kwam de meest recente trendrapportage uit: over het derde kwartaal van 2019. Uit het rapport blijkt dat werkgevers de doelstellingen uit de banenafspraak ruim halen.

Tot en met september 2019 zijn er 58.544 extra banen gecreëerd. Dat is meer dan de doelstelling voor het gehele jaar 2019 (55.000 extra banen ten opzichte van de nulmeting).

Sinds de nulmeting op 31 december 2012 zijn er 47.904 extra banen bijgekomen via een regulier dienstverband (3.787 bij de overheid en 44.117 in de markt) en 10.640 extra banen via een uitzendcontract of detachering (waarvan UWV op dit moment nog geen verdeling tussen overheid en markt maakt). Ten opzichte van het derde kwartaal 2018 zijn er in totaal 12.167 extra banen via een regulier dienstverband bijgekomen en waren er 1.744 banen minder via uitzendcontract of detachering. Er zijn in totaal 53.390 banen voor mensen met een arbeidsbeperking gerealiseerd. De kwartaalrapportage geldt overigens niet als officiële meting van de realisatie van de banenafspraak. De jaarmeting wordt naar verwachting komende zomer gepubliceerd.

Over de trendrapportage
UWV brengt op verzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de Werkkamer vanaf het derde kwartaal 2015 elk kwartaal een regionale trendrapportage banenafspraak uit. Doel hiervan is om werkgevers, gemeenten en andere betrokkenen in de arbeidsmarktregio een indicatie te geven van de voortgang van de banenafspraak per arbeidsmarktregio. De regionale trendrapportage geeft aan hoe de omvang van de doelgroep voor de banenafspraak zich ontwikkelt en hoeveel banen (in het kader van de banenafspraak) in de regio’s gerealiseerd. Bij de trendrapportage behoort ook een verhelderend factsheet.

Goed voorbeeld doet goed volgen
Ondernemers die zich nog niet bezighouden met de banenafspraak voelen wellicht koudwatervrees, zeker als ze zich een weg door de regels en plichten moeten banen. Maar eenmaal aan de slag werpt inclusief ondernemen zijn vruchten af en blijkt het niet zo ingewikkeld als misschien gedacht.

Laat u daarom inspireren door ervaringen van collega-ondernemer. Wij verzamelden voor u talloze voorbeelden van ondernemers uit verschillende branches en regio’s door heel Nederland. Deze voorbeelden kunt u lezen op onze Voorbeeldenpagina. Ze vertellen het verhaal van de werkelijkheid, verhalen van nú die ook van toepassing zijn op uw bedrijf.

Wilt u weten hoe het echt werkt? Spreek dan met iemand uit de praktijk. Neem dan contact op met een ervaren collega-ondernemer of een van de netwerken van ‘inclusieve ondernemers’ in de blokken onderaan de Voorbeeldenpagina.

Bekijkt u liever een video? Dat kan ook, er staan ook voorbeelden op YouTube.

Dag van de 1000 Voorbeelden
Talloze Nederlandse ondernemers spannen zich succesvol in om mensen een kans te geven in hun bedrijven. Om deze ondernemers te bedanken, en andere werkgevers te inspireren, organiseren we op 19 maart 2020 de Dag van de 1000 Voorbeelden.

Het is de vierde keer dat we deze actiedag organiseren. Vorig jaar kwamen er duizenden mensen af op de speciale bijeenkomsten en werden duizenden inclusieve werkgevers in het zonnetje gezet. Op de Dag van de 1000 Voorbeelden vieren we de behaalde successen en zetten we de spotlight op de beweging die in gang is gezet om de Nederlandse arbeidsmarkt steeds inclusiever te maken.