De Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI) staat voor een unieke situatie. Over twee jaar wordt Natuurmonumenten eigenaar van de mergelgroeve. Dat heeft enorme consequenties voor alle medewerkers van het bedrijf. Het biedt ook mogelijkheden, weten directeur Günther Gach en HR-manager Marjan Meertens.
De mergelgroeve in de achtertuin van Maastricht geeft een unieke kijk op de historie van de regio. Overal zijn overblijfselen van het vroegere zeeleven aanwezig. Door de vele fossielen die hier gevonden zijn, weten we veel over hoe Zuid-Limburg er vroeger bij lag. De kalksteen, in de volksmond ‘mergel’, heeft zich in de loop van ongeveer 20.000 jaar gevormd.
Door de mergelwinning liggen de kalksteenlagen vrij en kunnen geologen en paleontologen volop onderzoek doen en leren van het verleden. In 2010 is ENCI begonnen met de uitvoering van het Plan van Transformatie van het ENCI-gebied. Dit plan behelst de inrichting en afwerking van de groeve, de transformatie van het huidige en toekomstige bedrijventerrein en de modernisering van de kade. In 2020 wordt Natuurmonumenten de nieuwe eigenaar van de groeve.
Lees het hele interview met Günther Gach en Marjan Meertens.