De banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.
Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.
Meer weten? We hebben al meer dan 80 vragen beantwoord.
Antwoord
Rond de banenafspraak zetten maatschappelijke organisaties voor de komende kabinetsperiode vooral in op duurzaam werk en een meer inclusieve arbeidsmarkt.
In deze uitgebreide analyse leest u over de input van de sociale partners Cedris, Divosa, Ieder(in) en De Normaalste Zaak. De meest in het oog springende punten:
Sociale partners: Naar een nationaal herstelplan
Ingrid Thijssen (voorzitter VNO-NCW) en Tuur Elzinga (voorzitter FNV) zetten breed in. Zij roepen in een open brief het demissionaire kabinet en de nieuwe Tweede Kamer op om samen met hen voor 1 juni te komen tot een nationaal herstelplan voor de komende jaren. Daarbij is het vizier eerst op de komende 2,5 jaar gericht.
De Normaalste Zaak: er gaan iedere dag baankansen verloren
Vaak omdat de match tussen inclusieve werkgevers en werkzoekenden niet tot stand komt. Maar ook omdat – als de match wel is gemaakt – er geen adequate ondersteuning plaatsvindt.
Divosa: ‘Het is te ingewikkeld geworden’
Meedoen is te ingewikkeld geworden, vindt Divosa, de vereniging van gemeentelijke directeuren en leidinggevenden in het sociaal domein. Iedereen zou met de regels en systemen uit de voeten moeten kunnen, en dus niet alleen de hoogopgeleiden.
Ieder(in): nieuw beleid
Ieder(in) vindt dat een inclusieve arbeidsmarkt het doel van een nieuw kabinet moet zijn. Dat trekt de organisatie breder dan het bevorderen van arbeidsparticipatie. Volgens het VN-verdrag Handicap hoort daar onder andere ook bij dat er passende ondersteuning beschikbaar is op de werkplek of bij het zoeken van werk, werk (grotendeels) duurzaam is en er (carrière) perspectief is voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Cedris: ‘Baankansen verbeteren’
Volgens Cedris is er, op basis van de verkiezingsuitslag, een grote meerderheid in de Tweede Kamer die de baankansen voor mensen met een arbeidsbeperking wil verhogen. Werkgevers en werknemers moeten overal in het land kunnen rekenen op ondersteuning op maat. Dat is hard nodig, zodat veel meer werknemers met een arbeidsbeperking de waarde van werk kunnen ervaren.