“Ze kunnen het toch niet of in elk geval niet genoeg en de begeleiding is duur”. Dat is meestal het antwoord van werkgevers op de vraag of ze iemand met een beperking in dienst willen nemen. Deze vooroordelen, want dat zijn het, leveren een enorme beperking op. Voor werkgevers wel te verstaan. Het kost ze talent en het kost ze geld.
De kunst bij het aannemen van mensen is altijd om te kijken of de taken die te doen zijn en de sfeer bij het bedrijf, passen bij de kandidaat. Dat is voor mensen met een beperking vanzelfsprekend niet anders. Om tot een oordeel over productiviteit te komen onderzochten we recent werk in distributiecentra. We vergeleken medewerkers met en zonder beperking. In de meeste centra waren er geen verschillen in productiviteit. Waar er wel significante verschillen zichtbaar waren, waren mensen met de vastgestelde beperking productiever.
Een beperking kan mensen beperken, maar het is onmogelijk van te voren vast te stellen in welke mate. Onderzoek na onderzoek laat zien dat mensen vaak veel meer kunnen dan gedacht. Of het nu gaat over mensen die kampen met fysieke beperkingen en door een slimme werkwijze toch fysiek veeleisend werk kunnen verrichten of mensen met een beperking in het autistische spectrum die door kleine, intelligente aanpassingen toch in een gestreste werkomgeving tot bloei komen.
Inclusie is ‘good for business’
Begeleiding op de werkvloer, aanpassingen aan de werkplek en een analyse van de werkprocessen zijn daar inderdaad vaak voor nodig. Samenwerking met gespecialiseerde bedrijven of instellingen is dan ook aan te raden voor bedrijven die inclusief willen worden. Dat geldt zeker als ze kansen willen bieden aan mensen met weinig werkervaring. Dat kost geld. Maar het levert veel meer geld op.
Inclusieve bedrijven zijn winstgevender dan hun niet inclusieve concurrenten. Inclusie is ‘good for business’. En dat blijft de bottom line.
_________
Silvia Bonaccio is professor Psychologie & Werk aan de universiteit van Ottawa. Binnen een langjarig onderzoeksproject bekijkt zij waarom Canadese en Amerikaanse werkgevers wel of geen kansen bieden aan mensen met een beperking en welke economische en sociale consequenties deze keuze heeft.