De Banenafspraak kan bij u als werkgever vragen oproepen. Die nemen we natuurlijk graag bij u weg. Immers: hoe minder vragen, hoe minder hoog de drempel om inclusief te ondernemen.
Wekelijks plaatsen we daarom één van de meest gestelde vragen met het juiste antwoord. Deze vraag heeft te maken met de Banenafspraak:
Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit noemen we de Banenafspraak. Deze afspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. De afspraken zijn gemaakt tussen werkgevers- en werknemersorganisaties en de overheid.
Meer weten? We hebben ruim 60 vragen beantwoord.
Bekijk het complete overzicht.
Antwoord:
Uit de cijfers van het UWV blijkt dat werkgevers uit de marktsector goed op schema liggen bij het vervullen van de Banenafspraak. Werkgevers uit de marktsector waren de afgelopen jaren verantwoordelijk voor 30.432 banen. Ze overtreffen daarmee de doelstelling uit de Banenafspraak met met 7.432 banen. In 2017 kwamen er bij marktwerkgevers maar liefst 11.475 banen bij, terwijl de doelstelling 9000 was. Kunnen we nu rustig aan gaan doen?
Nee. Dat werkgevers uit de marktsector aan de doelstellingen voldoen, en zelfs nog beter presteren, is een compliment waard. Maar het doel van 100.000 banen in 2026 blijft natuurlijk gewoon staan. Dat betekent dat er de komende 8 jaar nog een kleine 70.000 banen bij moeten komen. In 2018, en alle navolgende jaren, blijft de doelstelling 9000 banen per jaar.
De cijfers over het eerste kwartaal van 2018 worden later deze maand verwacht.
Goed voorbeeld doet goed volgen
Bent u een werkgever die het goede voorbeeld geeft? Dan horen we graag van u. U bent namelijk een inspiratiebron voor uw collega’s. Uw ervaringen en adviezen kunnen een andere werkgever net dat zetje geven om ook inclusief te gaan ondernemen. Wij plaatsen op onze site goede voorbeelden en gebruiken uw verhaal graag in onze communicatie naar anderen.
Het kan altijd beter
Onderneemt u inclusief en loopt u tegen zaken aan die beter kunnen? Dan kunt u terecht bij ons Ervaringenmeldpunt. Wat gaat er goed in de werkgeversdienstverlening, waar kan het beter? Loopt u tegen problemen aan en wilt u dat melden? Heeft u suggesties over hoe regelgeving of dienstverlening beter zouden kunnen? Laat het ons weten.