Partijen in De Werkkamer, het overlegorgaan van werkgevers en vakbonden in de Stichting van de Arbeid en de VNG, zijn en blijven sterk gecommitteerd om de doelstelling van de banenafspraak waar te maken.
Tegelijkertijd maken zij zich zorgen over de achterblijvende groei, zo schrijven zij aan staatssecretaris Jurgen Nobel voor Participatie en Integratie nu zowel markt- als overheidswerkgevers de doelstelling voor 2023 niet hebben behaald
De activiteiten van De Werkkamer zijn gericht op het bevorderen van een betere samenwerking in de 35 arbeidsmarktregio’s tussen gemeenten en sociale partners om de afgesproken 125.000 garantiebanen werkelijk na te komen.
Afgesproken acties
Tot 2026 zijn er nog 38.736 extra banen te gaan. Dat is een forse opgave voor een korte periode, stelt de Werkkamer. De partijen die hierin zijn verenigd ondernemen op korte termijn de volgende acties:
- Werkgevers zetten zich in om via het aantrekken van nieuwe ambassadeurs en nieuwe werkgevers de betrokkenheid bij hun leden te vergroten;
- Vakbonden blijven werkgevers en gemeenten wijzen op het belang van het verwezenlijken van het aantal te realiseren banen en zetten zich in voor concrete afspraken in cao’s;
- De VNG spreekt gemeenten en regio’s aan op hun aandeel in de realisatie van de resterende 38.736 banen en vraagt aandacht voor de realisatie van de 25.000 banen bij de publieke werkgevers.
Meer nodig
Daarnaast ziet De Werkkamer dat er meer nodig is om de banenafspraak weer in beweging te krijgen. Zo noemt zij het rapport van de Nederlandse Arbeidsinspectie dat laat zien dat er voor een substantieel deel van de resterende doelgroep dat nu niet aan het werk is, kansen liggen als zij maar de juiste begeleiding krijgen.
De Werkkamer noemt het absoluut noodzakelijk dat het ministerie het UWV en gemeentelijke uitvoeringsdiensten opdracht geeft om te zorgen voor een veel meer inzichtelijke registratie van werkzoekende mensen met een arbeidsbeperking.
Regionale streefcijfers
De Werkkamer is ook voor het invoeren van regionale streefcijfers voor extra banen en beschutte werkplekken. De reden hiervoor is dat (alleen al) in de 25 grootste gemeenten de prestaties van gemeenten en regio’s sterk uiteenlopen.
Een aantal gemeenten en regio’s maakt duidelijk geen of onvoldoende werk maakt van het realiseren van deze banen. Dat vindt de Werkkamer heel onwenselijk. Om de gezamenlijke ambitie overeind te houden, is het volgens haar gewenst dat per regio en/of gemeente wordt bepaald hoeveel arbeidsplaatsen gerealiseerd moeten worden.
Tekst: Klaas Salverda