Relatief veel mensen krijgen nog onvoldoende ondersteuning om de weg naar werk te vinden. Re-integratiedienstverlening is niet voor iedereen beschikbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie.
Dat vinden zowel de doelgroep als de professionals in de uitvoering van het publieke dienstverleningsaanbod. Volgens Gemeente.nu krijgt een op de drie kwetsbare werkzoekenden onvoldoende ondersteuning door de gemeente.
Alle uitkomsten en bevindingen staan in het rapport ‘Spiegel Bestaanszekerheid 2022’ van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Die maakte een stelselrapportage die inzicht biedt in de doeltreffendheid van het stelsel en ook dient als spiegel voor de partijen die bij werk en inkomen betrokken zijn.
In het onderzoek is (onder meer) bijzondere aandacht besteed aan de gemeentelijke re-integratie op basis van de Participatiewet en de re-integratiedienstverlening door UWV (WW, WIA en Wajong). De rapportage bevat inzichten en oordelen over de werking van het stelsel vanuit verschillende perspectieven: politiek, beleid, uitvoering, burgers en werkgevers.
Reactie ministers
Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en haar collega Carola Schouten (Participatie) schrijven aan de Kamer dat zij de uitkomsten van het onderzoek betreuren. Vooral omdat er al zoveel overheidsmaatregelen zijn en er in praktijk sprake is van een ‘stevige inzet van gemeenten, UWV en werkgevers’.
Volgens hen is er sprake van disbalans op de arbeidsmarkt: de mismatch tussen aan de ene kant krapte op de arbeidsmarkt en aan de andere kant mensen die niet werken, omdat dat niet lukt, óf omdat ze (nog) niet de juiste vaardigheden hebben, óf omdat werkgevers en werknemers elkaar niet weten te vinden.
De ministers noemen de bevindingen in het rapport ‘waardevol’. Zij zullen deze zeker meenemen bij de uitwerking van lopende trajecten, zoals de Participatiewet in Balans en Simpel Switchen in de Participatieketen.
Eenvoudiger en efficiënter
De ambitie van het kabinet is om een arbeidsmarktinfrastructuur in te richten ‘waarin niemand verdwaalt en iedereen tijdig toegang krijgt tot passende ondersteuning waar dat nodig is’. Het kabinet onderzoekt of het mogelijk is voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben, het publieke dienstverleningsaanbod te verbreden en beter toegankelijk te maken. Daarnaast is het streven om de publieke arbeidsmarktdienstverlening eenvoudiger en efficiënter te organiseren. De Kamer wordt voor de zomer geïnformeerd over de nadere uitwerking.
Tekst: Klaas Salverda