Minister Carola Schouten hoopt op korte termijn het wetsvoorstel voor vereenvoudiging van de Banenafspraak naar de Kamer te sturen.
Afgelopen jaren is gebleken dat werkgevers de Banenafspraak in de praktijk als ingewikkeld ervaren. Ook is de quotumregeling in de huidige vormgeving niet uitvoerbaar voor Belastingdienst en UWV. Om de mogelijkheden voor werkgevers om banen te realiseren te vergroten en de quotumregeling uitvoerbaar te maken, had het kabinet Rutte III het wetsvoorstel al voorbereid. Het moet de systematiek vereenvoudigen administratieve belemmeringen wegnemen.

In een brief aan de Kamer benadrukt minister Schouten voor Participatie, net als haar voorgangers, dat een quotumregeling een zwaar instrument is. Zij wil in de eerste plaats alle werkgevers complimenteren die de afgelopen jaren banen hebben gerealiseerd voor mensen uit de doelgroep Banenafspraak. Een jaar geleden kondigde zij aan dat ze op basis van onder andere geactualiseerde uitvoeringstoetsen en de afweging van voor- en nadelen van een (nieuwe) quotumregeling een besluit zou nemen over het al dan niet indienen van het wetsvoorstel Banenafspraak bij de Tweede Kamer.

Heffing én bonus
In de nieuwe systematiek is bij activering van de quotumregeling naast een heffing sprake van een bonus. De heffing gaat via een opslag op de Aof-premie en de bonus wordt gegeven in de vorm van een verhoging van het bestaande loonkostenvoordeel Banenafspraak. Een bonus kan voor werkgevers een extra stimulans zijn om banen te realiseren, schrijft de minister.

Net als bij de huidige quotumregeling zal het kabinet eerst met de sociale partners en gemeenten overleggen voordat het een besluit neemt over het al dan niet activeren van de quotumregeling. Daarbij zal het ook over de economische situatie van dat moment en de beschikbaarheid van voldoende kandidaten gaan.

Overheid en markt
Om meer banen te realiseren via samenwerking was in het ontwerpwetsvoorstel dat al onder het vorige kabinet was voorbereid, ook uitgewerkt dat het onderscheid tussen overheid en markt komt te vervallen. Minister Schouten wil het opheffen van het onderscheid afhankelijk maken van realisaties bij de overheid. Zij vindt het een randvoorwaarde dat overheids- en onderwijswerkgevers meer banen gaan realiseren en wil in het wetsvoorstel opnemen dat dat ook gebeurt.

Binnen de eigen sector van het Rijk wil de minister structurele afspraken maken over het compenseren van mogelijke besparingsverliezen, mochten de realisaties bij overheidswerkgevers ook de komende jaren achterblijven. Zo blijft er sprake van een financiële stimulans voor in ieder geval de Rijksoverheid om de afgesproken aantallen te realiseren, aldus de minister.

Volgende week heeft de Tweede Kamer een commissiedebat over de Participatiewet.

Tekst: Klaas Salverda