Op 13 november, tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden, weten we pas wie de winnaar is, maar het nieuwe seizoen van de Participatieprijs werkgevers is deze maand al gestart met een kick-off bijeenkomst.

Prijsuitreiking Participatieprijs 2024
“Werkgevers zijn soms te bescheiden”, stelt wedstrijdmanager Rob Wieleman. “Ze zijn druk met van alles en ervaren inclusief werkgeven niet altijd iets om mee naar buiten te treden. Terwijl wij juist zeggen: het is belangrijk om de organisaties die het goed doen naar voren te halen en hun eerlijke verhaal te laten vertellen.”
“De prijs is daarom slechts een middel, een instrument, om werkgevers te informeren en ook te stimuleren,” vervolgt Wieleman. De ‘wij’ waar hij op doelt zijn in dit geval het Werkgevers Servicepunt Zuid-Kennemerland en IJmond (WSP) en werkontwikkelbedrijf Spaarne Werkt, de initiatiefnemers van de Participatieprijs werkgevers Regio Zuid-Kennemerland.
Misschien slechts een instrument, maar wel eentje dat heel serieus genomen wordt. Op de kick-off bijeenkomst vertelde de winnaar van vorig jaar, Jan Princen van Motopp, over het directe effect dat de winst had: tientallen bloemetjes, kaartjes en andere gelukwensen vanuit het hele land.
Juryprijs
“Tijdens de kick-off hebben we ons netwerk geïnformeerd over de opzet van de prijs en over inclusief werkgeven”, legt Wieleman uit. Zo vertelden werkgevers die eerder finalist of prijswinnaar waren hun verhalen. “Ook hebben we uitgelegd dat we een juryprijs zijn en dat we die keuze ook heel bewust hebben gemaakt. Het is geen populariteitspoll, maar een gewogen oordeel. Dat geeft wat ons betreft ook echt waarde aan de prijs.”
Tijdens de bijeenkomst is ook gesproken over de route naar de prijsuitreiking op 13 november, overigens ook dit jaar gepresenteerd door Thijs de Lange. Die route zal bestaan een eerste, vrijblijvende gespreksronde tussen kansrijke organisaties (bedrijven, overheidsinstellingen en non-profits) en de jury. “Bij de partijen die uiteindelijk deelnemen, gaat de jury op bedrijfsbezoek en gesprek met zowel de directie als de medewerkers uit de inclusieve doelgroep.”
Aandacht voor inclusie
Uiteindelijk wordt het aantal deelnemers teruggebracht naar drie. Zij gelden als finalisten. “Van hen wordt een filmportret gemaakt, er komt een media interview en we helpen ze bij de voorbereiding op hun podiumoptreden tijdens de bijeenkomst.”
Door de drie finalisten uitgebreid in het zonnetje te zetten, wil Wieleman voorafgaande aan de prijsuitreiking aandacht genereren voor inclusief werkgeven. “Hiermee wordt een maatschappelijk belang gediend, namelijk werk voor mensen met een ondersteuningsbehoefte. Maar we hebben het ook over een economisch belang: het vervullen van vacatures en het verkrijgen van goede, loyale en gemotiveerde medewerkers. Dat verhaal willen we zo breed mogelijk verspreiden!”
* Bent of kent u werkgevers in de regio Zuid Kennemerland, die voor deze prijs in aanmerking willen komen? Meer informatie over de criteria e.d. is te vinden op https://www.participatieprijswerkgevers.nl/