We schrijven 26 september 2024. In de lobby van Concern voor Werk Lelystad kwamen 50 werkgevers bijeen op uitnodiging van het Lelystad Akkoord. Onderwerp van de bijeenkomst: de plaatsing van mensen met een arbeidsbeperking.

Leonore Nieuwmeijer tijdens de workshop bij het Lelystad Akkoord

En dat – zo vertelde Irene Medema, al jaren de drijvende kracht achter Lelystad Akkoord, was niet toevallig. “ De banenafspraak loopt al heel wat jaar. En met de vervulling ervan gaat het ook best goed. Maar toch merken we in onze achterban dat er nog steeds veel bedrijven worstelen met praktische vragen.”

En als er praktische vragen rondom de banenafspraak leven, ligt het natuurlijk voor de hand om samen met ‘Op naar de 125.000 banen’ een workshop te organiseren (banenafspraak voor beginners) en dat te combineren met een panelgesprek tussen verschillende experts.

Wat is inclusie eigenlijk?
Zo gezegd zo gedaan. Namens Op naar de 125.000 banen traden Leonore Nieuwmeijer en Bernadette Van Veldhuizen op. Nieuwmeijer trapte af. Ze daagde haar toehoorders uit om opnieuw na te denken over bekende begrippen. ‘wat versta je onder inclusie?’ vroeg ze bijvoorbeeld. En: ‘voor wie is inclusie bedoeld?’

Na een boeiende discussie met de zaal was, beantwoorde Nieuwmeijer haar eigen vraag. ‘Gelijkwaardigheid in contact. Stappen zetten om die situatie te bereiken. Dat is voor mij de kern van inclusie.’

Ook benoemde ze de voordelen van inclusie, met name door een voorbeeld aan te halen. Op station Almelo, zo vertelde Nieuwmeijer, werken Paul en Reinier uit de doelgroep banenafspraak. Hun functie is inmiddels niets minder dan het runnen van het gehele station.

Maar dat is niet van de ene op de andere dag ontstaan. ‘Dat is gegroeid en kon groeien omdat ze de kans kregen zich te ontwikkelen in hun eigen tempo. Dat maakt dat ze de gelegenheid hebben gehad – en gegrepen – om zich te ontwikkelen tot wat ze nu zijn.’

Afpellen
Dit voorbeeld uit de praktijk gaf Nieuwmeijer de gelegenheid dieper in te gaan op haar concept taken-omgeving-begeleiding. Met name rondom het onderwerp ‘taken’ kreeg het publiek van Nieuwmeijer en Van Veldhuizen de pittige opdracht om functies af te pellen tot zo klein mogelijke taken.

Dat leek aanvankelijk simpel, maar bleek moeilijker dan gedacht, want het is verbazingwekkend in hoeveel kleinere taken het ‘digitaliseren van dossiers’ of ‘licht onderhoud’ nog onder te verdelen is.

 

In razende vaart ging de workshop verder langs het belang van omgeving (de fysieke werkomgeving, maar ook de inrichting van de werkprocessen en de sfeer op het werk) en de begeleiding, dus de ondersteuningsbehoeften van mensen uit de doelgroep banenafspraak.

Panel
Dat was het goede moment om de workshop af te ronden en over te gaan naar het expertpanel, met daarin naast Leonore NIeuwmeijer ook Sander Post (directeur Concern voor Werk), Annick Hop en Adri Bouterse van UWV en sociaal ondernemer Buck Juch. Het panel ging in op vragen die eerder waren ingediend door ondernemers van het Lelystad Akkoord en vragen uit de zaal.

De discussie tussen de experts draaide in essentie om de zoektocht naar een model waarin inclusief werkgeven zowel inhoudelijk als commercieel een meerwaarde oplevert, zo vatte Irene Medema na afloop treffend samen. Medema wees de aanwezigen afsluitend op de Leerwerkverkiezing, de jaarlijkse onderscheiding van Lelystad Akkoord voor bedrijven en talenten tijdens de Maand van de 1000 Voorbeelden.