Lokaal en dichtbij de inwoner. Dat is de kracht van een nieuw subregionaal initiatief in Noordoost-Friesland. Een startpunt voor leren, werken en ontwikkelen. Teveel van het goede want meer van hetzelfde of een nieuwe ster aan het firmament?

Groepsfoto Foto: Wurkstart

‘Op zoek naar een nieuwe baan, loopbaanadvies, personeel, of een opleiding? Wurkstart helpt je met een onafhankelijk en gratis advies’, knalt het van de splinternieuwe website. Het team erachter afficheert zich als een onafhankelijk bureau in de regio Noordoost Friesland. Om werkgevers te helpen die vragen hebben over personeel en scholing. En om advies te geven aan mensen die zich oriënteren op de arbeidsmarkt of die op zoek zijn naar een nieuwe opleiding of baan.

In de buurt
De kracht ligt naar eigen zeggen in de persoonlijke aanpak. De adviseurs kennen de regionale arbeidsmarkt bij uitstek en putten uit een breed scala van opleidingen, trajecten en subsidies. Een adviesgesprek is altijd op een locatie in de buurt van de vraagsteller.

Het nieuwe initiatief lijkt bijna een rechtstreeks antwoord op de jongste actielijn van SZW om werkgevers en werkzoekenden dichterbij elkaar te brengen. Door de matching in de regio te versterken kunnen meer mensen die nu nog langs de kant staan, naar (parttime) werk of een leerwerktraject worden begeleid, verwacht het ministerie.

Vier gemeenten
In het geval van Friesland waar ook het provinciale WSP Fryslân Werkt! actief is, gebeurt dat in een subregio van vier gemeenten met wel heel Friese namen: Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Gelet op de samenwerking die al bij de oprichting is overeengekomen met het UWV, het WSP, het Leerwerkloket Fryslân, het sociaal ontwikkelbedrijf Dokwurk, de Friese ROC’s en het Rijk, legt niemand het initiatief iets in de weg.

‘Partners genoeg. Wij hoeven het wiel niet meer uit te vinden, reageert Johan Dijkstra van Wurkstart. Hij ziet zijn nieuwe team als ‘smeerolie om de radertjes in de regio nog beter te laten draaien. Wij maken het concreet, persoonlijk en dichtbij.’ Uiteindelijk gaat het om maatwerk, benadrukt hij.

Krimpregio
Het subregionale initiatief is ontstaan vanuit een van de Regiodeals. Omdat Noordoost Friesland een krimpregio is, wordt er extra geïnvesteerd in de economie en werkgelegenheid in deze regio. Het team is gehuisvest bij Dokwurk in Dokkum. Dit sociaal ontwikkelbedrijf detacheert medewerkers bij bedrijven in de omgeving of biedt werk op een beschutte werkplek binnen eigen productieafdelingen. Ook begeleidt Dokwurk mensen met een doelgroepindicatie in het kader van de Banenafspraak naar werk.

Johan Dijkstra Foto: Wurkstart

Praktijkomgeving
Wurkstart en Dokwurk weten elkaar gemakkelijk te vinden. Johan Dijkstra was al regisseur Participatiewet. Hij ként de mensen die al dan niet met enige stimulans wel aan het werk willen maar daarnaast ook zorg en aandacht nodig hebben. De adviseurs werken onafhankelijk. Dat is belangrijk omdat ze ook een praktijkomgeving zijn waarin het om oplossingen draait. Een ervan is om in de zoektocht van vraag en aanbod meer te kijken naar iemands skills en dan wat minder naar diploma’s.

Lokaal verlengstek
Of de dienstverlening van Wurkstart het verschil maakt moet de komende tijd blijken. We vroegen het WerkgeversServicepunt ‘Fryslân Werkt!’ dat over héél Friesland gaat, alvast om een reactie. Programmacoördinator Tamara Huizinga: ‘Wij zien Wurkstart als het lokale verlengstuk van onze regionale dienstverlening. Dat wil zeggen: door de extra capaciteit bij Wurkstart is het mogelijk om meer van onze dienstverlening te ontsluiten.’

De regelingen en projecten die beschikbaar zijn binnen WSP Fryslân Werkt! zijn uiteraard ook beschikbaar voor de kandidaten van Wurkstart. Het gaat dan bijvoorbeeld om de voorzieningen binnen het Regionaal Mobiliteitsteam of om scholingstrajecten in breder verband.

Natuurlijk is er wel overlap in de doelgroep, constateert Huizinga. Maar volgens haar werken de betrokken partijen zo samen, dat de inwoner echt wel bij het juiste loket uitkomt. Met Wurkstart komt extra capaciteit beschikbaar om actief vragen van inwoners op het gebied van leren en werken op te halen. En dat dan ook nog lokaal en dichtbij de inwoners van Noordoost Friesland. Daar is het WSP blij mee. Al is het ook weer niet zo Wurkstart erbij is gekomen omdat het WSP Fryslân Werkt! zo’n groot gebied beslaat. Het is een extra investering in de economie en werkgelegenheid in een subregio.

Tekst: Klaas Salverda