Over ons

Over het project ‘Op naar de 125.000 banen!’

‘Op naar de 125.000 banen’ is een overkoepelende wegwijzer die werkgevers ondersteunt om banen voor mensen met een arbeidsbeperking te realiseren. In het Sociaal Akkoord is afgesproken dat werkgevers de komende jaren voor 125.000 extra banen zorgen. Om dit mogelijk te maken, moet er veel gebeuren!

‘Op naar de 125.000 banen’ wil werkgevers uit de overheidssector informeren en inspireren rond de Banenafspraak. Dat doen we in in samenwerking met de sectoren en branches. Daarbij geloven wij dat de voorbeelden van collega’s met inclusieve ervaringen en het verhaal van ambassadeurs uit de doelgroep, mensen die hun weg op de arbeidsmarkt al hebben gevonden, verhelderend en inspirerend kunnen werken.

Daarom ondersteunen we werkgevers bij het organiseren van bijeenkomsten en ontmoetingen en bij het opzetten van interne en externe communicatiecampagnes. Ook kunnen we organisaties, afdelingen of teams die mensen met een arbeidsbeperking een kans willen gaan geven, in contact brengen met publieke of private experts op het gebied van matching en plaatsing.

‘Op naar de 100.000 banen’ – een initiatief van de werkgeversverenigingen VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland – ging in 2015 van start om werkgevers te informeren over en enthousiasmeren voor de invulling van de Banenafspraak. In juli 2019 kreeg dit project de opdracht van de staatssecretaris van SZW om ook overheidswerkgevers te ondersteunen bij de Banenafspraak: ‘Op naar de 25.000 banen’. Sinds 2023 zijn de twee projectonderdelen samengevoegd tot één, inclusief Banenafspraak project: ‘Op naar de 125.000 banen’. Hiermee ondersteunen we werkgevers om te komen tot een inclusieve arbeidsmarkt waarin iedereen zijn of haar talenten en capaciteiten kan benutten.

Informatie, advies en voorbeelden

Op deze website geven we op een overzichtelijke manier informatie, advies en inspirerende voorbeelden rondom het inzetten van mensen met een arbeidsbeperking in bedrijven. We verbinden sectoren, koepels, regio’s en individuele werkgevers, zodat ze kunnen profiteren van elkaars kennis. We brengen in beeld welke ondersteuning organisaties kunnen krijgen om tot extra banen te komen. En we laten zien dat werken met mensen met een arbeidsbeperking meerwaarde heeft. Voor uw organisaties, afdeling of team en voor de maatschappij als geheel.

Vlootpartners

Er is veel publieke en private dienstverlening beschikbaar om het werkgevers makkelijker en aantrekkelijker te maken om mensen met een arbeidsbeperking een plaats te geven. Om u als werkgever optimaal op weg te helpen, hebben we partners geselecteerd die u kunnen ondersteunen bij de zaken waar u als werkgever behoefte aan heeft. De vlootpartners leveren allemaal een of meer van de volgende elementen:

  • informatie
  • een netwerk van betrokken ondernemers
  • advies over de aanpak in uw bedrijf
  • geschikte kandidaten (bemiddeling of ondersteuning bij uw zoektocht)
  • (financiële) ondersteuning
  • begeleiding na plaatsing van een kandidaat

Portal in beweging

‘Op naar de 25.000 banen’ is een initiatief in ontwikkeling. Werkgevers uit markt- en overheidssectoren gaan de komende jaren zorgen voor 1250.000 banen. Dit portal is dan ook voortdurend in beweging. Wekelijks komen er nieuwe praktijkvoorbeelden en nieuwsberichten bij. Ook voegen we regelmatig nieuwe links naar adviseurs en tools toe. U kunt ook selecteren op regio, zodat u adviseurs en kandidaten bij u in de buurt binnen handbereik hebt.

Samen aan de slag

25.000 extra banen voor mensen met een beperking binnen de overheidssectoren komen er alleen als we samen aan de slag gaan. Aart van der Gaag is het boegbeeld van het project. Hij draagt overal het belang en de meerwaarde van de ambitie uit. Wilt u laten zien dat u met ons de uitdaging aangaat? Heeft u zelf een goed voorbeeld of biedt u advies of ondersteuning? Wilt u graag een gesprek met het projectteam? Neem contact op via secretariaat100.000@vnoncw-mkb.nl.

Nederland Onderneemt Maatschappelijk!

Het project ‘Op naar de 25.000 banen’ wordt uitgevoerd door de stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! Deze stichting van ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland bundelt op praktische wijze een aantal maatschappelijke programma’s die vanuit de twee verenigingen voor, door en met ondernemers worden georganiseerd en die een verschil maken voor mensen. Hierbij valt te denken aan programma’s en projecten rond vitaliteit, duurzaamheid en inclusie op de arbeidsmarkt.

Persvragen

Bent u journalist en hebt u een vraag? Neem dan contact op met Kees Jan van Kesteren